torstai 16. kesäkuuta 2016

Malaga: Center, Park & Harbour

Noniiin, nyt oon saanut Malagankin kuvat jotenkin jäsenneltyä ja vuorossa olisikin vähän kattavampi paketti siitä, mitä Malagassa kannattaa tehdä! Koska asiaa (ja varsinkin kuvia) on niin valtavasti, on kokonaisuus jaettu kahteen osaan, joista tässä ensimmäisessä osassa kuvailen Malagan historiallista keskustaa, satamaa ja puistoaluetta. Ja täytyy sanoa, että Malaga on oikein ihastuttava kaupunki! Se on tosi näppärän kokoinen, sillä kaikki on kävelymatkan päässä, mutta menoa ja ihasteltavaa riittää. Vietettiin Malagassa kaksi kokonaista päivää ja muuten käytiin muutamaan otteeseen vain iltasaikaan syömässä. Tässä yhden päiväreissun antia:Malagan päärautatieasemalta (Malaga-Centro Alameda) on lyhyt kävelymatka Malagan keskeisimmälle paikalle, Plaza de la Marino -aukiolle, josta kaiken näkemisen arvoisen voisi sanoa alkavan. Se on aivan sataman kyljessä ja siitä lähtee niin Paseo del Parque -puistobulevardi, jonka varrella suurin osa Malagan puistoista on keskittynyt, kuin myös historiallisen keskustan (centro historico/vanhakaupunki) pääkatu Calle Marques de Larios. Sinne kävelee asemalta tultaessa myös yhtä Malagan pääkatua, Alameda Principalia, pitkin, mutta koska se oli koko matkalta remontissa ja näkymät oli peitetty pressuilla, ei siitä ole mitään merkittävää kerrottavaa. Aukion reunoilla sijaitsee suuria kauniita, ilmeisen merkittäviä, *kröhöm*, rakennuksia sekä viimevuoden uutuutena katukuvaan tullut maailmanpyörä.


Ensimmäisenä suuntasimme puistobulevardilta heti eteemme aukeavaan Parque de Malaga -puistoon, joka on Malagan puistoista suurin ja pisin. Siellä on paljon trooppisia kasveja, joita on tuotu paikalle ympäri maailmaa. Suurimmaksi osaksi kasvit olivat kuitenkin palmuja eikä meitä tervehtinyt mikään kukkameri, kuten ehkä saatoin toivoa, mutta kaunista siellä oli ja puisto tarjosi mukavan varjoisan oleskelupaikan. Sen reunojen teillä kulki hevoskärryjä ja siellä oli muutamia suihkulähteitä, joista kuvassa esiintyvä on (jälkikäteisen tarkastelun perusteella) A. Durennen (1822–1895) teos Ninfa del Cántaro. Tuo toinen samantapaisen muotoilun omaava olen sitten minä, eikä mikään muinainen patsas, ettette sekoita.Tämän kuvan tarkoitus oli tarkistaa onko hiukset hyvin, sillä vetäsin ne kiinni puistossa ilman peiliä, mutta tässä olikin aika kiva ja hyvin puiston yleistä muotoilua kuvaava tausta (ja onhan ne hiuksetkin ihan kuosissa!)


Löytyi sieltä vähän kukallisiakin puita, joista yhdestä putosi tämä kukinto melkein suoraan reissukaverini päähän.


Emme jatkaneet puistobulevardia kovin pitkään, vaan siirryttiin tien yli sataman puolelle, jossa meitä tervehti joukko jahteja, purjeveneitä, pari jättimäistä risteilyalusta sekä horisontissa siintävä telakka ja majakka.


..ja paljon palmujaAurinkolasit toimisi paremmin, kun ne ei roikkuisi paidan kauluksessa!


Tässä kohtaa ollaan siirrytty jo satama-altaan toiselle puolelle ja ihasteltiin maisemia torina (ainakin sunnuntaisin) toimivan alueen päältä. Siellä oli myös pomppulinna, joka houkutti reissukaveriani kumman paljon. Ei kuitenkaan päädytty pomppimaan, vaan nautittiin torikauppiaan valmistamat mojitot rappusilla päivää paistatellen.Satamavierailun jälkeen palattiin samaisen puistikon läpi keskustan alueelle, jossa kävimme ihastelemassa ensin sen reunalle sijoittuvaa Malagan katedraalia, Catedral de Malagaa. Kirkkoa on rakennettu moneen otteeseen 1500-1700-luvuilla upeaan barokkilaistyyliin. Sisään asti ei valitettavasti menty, mutta kävimme sisäpihan suloisessa puutarhassa.Kirkolta historialliseen keskustaan päin mentäessä on alue täynnä pieniä aukioita ja kauniita kujia, joilla on vierivieressä pieniä kadulle ulottuvia ravintoloita. Niiden yllekohoavien rakennusten arkkitehtuuri on kyllä kovasti mieleeni. Historiallisessa keskustassa on kokonaisuudessaan todella kaunista!Vähän joka kulmalla oli pähkinänmyyntikojuja, joissa oli tarjolla ainakin paistettuja manteleita ja myös monia muita pähkinöitä. Ne ovat selvästi jokin juttu Espanjassa (tai ainakin Malagassa), josta en kyllä ollut aikaisemmin tietoinen!

Tiemme johti Plaza de la Constitution -aukiolle, joka on pääkatu Calle Marques de Larioksen toisessa päässä. Sen keskikohtana toimii juurikin ylläolevissa kuvissa esiintyvä suihkulähde ja se on ympäröity ravintoloilla, kahviloilla, kaupoilla ja muilla palveluilla. Aukiolta lähtee paljon sivukatuja, joilla on myös oma antinsa Malagan tarjontaan.Mutta tämä tässä on itse pääkatu Calle Marques de Larios, jonka varrella suurin osa historiallisen keskustan muotiliikkeistä sijaitsee. Sieltä löytyi mm. espanjalaisia kansainvälisesti tunnettuja merkkejä kuten Zara, Mango, Bershka, Stradivarius, Pull & Bear ja Springfield sekä paljon muita tuntemattomampia merkkejä ja liikkeitä. Kaupoista ja shoppailusta on muuten tulossa vielä oma postauksensa! Toivottavasti jaksatte lukea!..Ja iltaisin katu oli valaistu oikein kauniisti. Tässä yksi Calle Marques de Lariokselta lähtevä sivukatu, jonka päässä näkyy Malagan katedraalin huippu.

Kaikki paikat, missä käytiin, olivat kyllä vierailemisen arvoisia! En ole koskaan odottanut mitään wow-elämyksiä nähtävyyksiltä tai lähtenyt niitä katsomaan vartavasten, mutta täällä ne tuli kaikki tsekattua puolivahingossakin, kun vain kierteli ympäri keskustan kauniita katuja. Ensi kerralla kerron vielä Malagan keskustan läheisyydessä olevasta La Malagueta rannasta ja suosituimmista nähtävyyksistä eli vanhoista linnakkeista, jotka ovat keskeisellä sijainnilla olevalla kukkulalla tarjoten mahtavat näköalat! 

Palaan pian!


2 kommenttia :

Kiitos kaunis ♥