torstai 24. elokuuta 2017

Kroatia matkakohteena

NONIIN! Nyt loppuu mun viisi viikkoa kestänyt blogitauko, jonka aikana lomailin niin Suomessa kuin ulkomaillakin lähes avaamatta tietokonetta! Kesästä riittääkin rutkasti kerrottavaa! Syy paluuseeni juuri tänään on se, että olen vihdoin saanut perattua Kroatian matkakuvat ja tässä tuleekin nyt ensimmäinen postaus aiheesta! Tulin siis viime lauantaina viikon mittaiselta reissulta, jonka aikana tuli nähtyä niin DubrovnikSplit kuin ihana Hvarin saarikin. Tässä postauksessa kerron Kroatiasta matkakohteena yleisesti omien kokemuksieni pohjalta ja kohdekohtaiset tärpit julkaisen sitten myöhemmin.

Kysymys kuuluukin: Oletko haaveillut matkasta Kroatiaan? Minä ainakin ennen tätä reissua olin ja pitkään olinkin (ja itseasiassa palaan Kroatiaan vielä ensi vuonna)! Kroatia on ristiriitainen kohde: siellä on paljon hyvää - upeat vanhatkaupungit, kaunis luonto, suosiollinen ilmasto, runsaasti ihastuttavia ravintoloita ja hyvää ruokaa - mutta myös epäkohtia. Seuraavat seikat on hyvä tiedostaa ennen reissua.

Linnoitus Dubrovnikissa
Maisemaa Dubrovnikin vanhankaupungin muurilta muualle kaupunkiin

TURISMI

Kroatiassa turisteja riittää! Ihmisiä vilisee joka puolella ihan pipona (ainakin Dubrovnikissa, Splitissä ja Hvarilla, joissa vierailimme). Erityislaatuista Kroatian turismista tekee se, että sieltä puuttuvat lähes kokonaan "junttituristit" - nuo punaniskaiset kaljaa kittaavat I ♥ Croatia -t-paidat päällä tallustelevat vyölaukkusankarit. Sen sijaan turistit ovat pääsääntöisesti kaikki nuoria, kauniita ja erittäin hyvin ruskettuneita! Itse tunsin oloni lähes aina paikan isoimmaksi ihmiseksi. Oletukseni onkin, että Kroatia on tällä hetkellä se paikka, johon trendikkäät matkailijat ovat (nyt jo sankoin joukoin) löytäneet.

Huomiona kuitenkin, että ravintoloissa oli silti hyvin tilaa, sillä niitäkin oli pilvin pimein! Sen sijaan päiväretkille kannattaa varata paikat hyvissä ajoin (meille myytiin veneretkelle mentäessä eioota). Eniten ihmisiä on kohteiden vanhoissakaupungeissa ja siellä olevia nähtävyyksiä katsastaessa on hyvä varautua ruuhkiin. Varmastikin sesonki vaikuttaa turistien määrään, joten ehkä tämä elokuu ei ollut se ideaalein ajankohta välttääkseen kanssamatkailijat.

Split portti vanhaankaupunkiin
Dubrovnik vanhankaupungin aukio
Dubrovnikin vanhankaupungin pääkatu

LIIKKUMINEN

Kroatia on hyvin vuoristoinen maa ja kaupungit ovat monesti rakennettu vuorien juurelle kohoten laajentuessaan myös korkealle ylös kukkuloille. Dubrovnikissa ei kipuamiselta ja pitkiltä jyrkiltä portailta voi oikein välttyä. Samoin Hvarilla kulkeminen vaatii vähän normaalia parempaa kuntoa, ellei sitten majoitu ja kulje vain saaren rannikkoa pitkin. Split sen sijaan onkin huomattavasti littanampi kaupunki ja siellä korkein kohta on vanhassakaupungissa sijaitseva puistomainen Marjan kukkula, joka itsessään on jo nähtävyys Splitissä (ne näköalat ovat kipuamisen arvoiset!).

Auton vuokraaminen kohteissa on oikeastaan aika turhaa, sillä vanhoissakaupungeissa ei joko pysty tai mahdu kunnolla autoilemaan. Lisäksi tieverkostot ovat varsinkin Dubrovnikissa korkeuseroista lienee johtuen aika alkeelliset. Varaa ajovirheille ei monesti ole ja kääntyminen ristäyksistä ilman levikkeitä voi olla yllättävän haastavaa. Lisäksi parkkipaikat ovat kiven alla ja muutenkin parkkiruudusta saa pulittaa tietojeni mukaan n. 6€/h. 

Autoilu Hvarin kaupungin keskustassa ei ole edes oikein mahdollista. Siirryttäessä saaren sisällä toiseen kaupunkiin tai kylään, voi silloinkin olla helpompi käyttää bussiyhteyksiä. Pidemmätkin matkat kaupunkien välillä (kuten Dubrovnik-Split) voidaan taittaa bussilla. Huomiona muuten, että osa matkasta kulkee Bosnia & Herzegovinan puolella, joten matkalla kysytään passia ja tulee myös maksaa tiemaksuja!

Meillä oli vuokrattuna auto koko viikoksi, mutta käytimme sitä ainoastaan kulkiessamme lentokentän ja hotellin väliä sekä matkatessamme Dubrovnikista Splittiin ja takaisin, joten suurimman osan ajasta se seisoi käyttämättömänä, kun kuljimme jalan ja välillä taxilla. Pyöriäkin on mahdollista vuokrata, mutta kaupunkien keskustoissa ei ihmispaljoudesta ja kapeista kujista johtuen mahdu oikein pyöräilemään. Suositukseni onkin laittaa hyvät kengät jalkaan ja liikkua jalan huvin ja urheilun vuoksi!

Dubrovnikin vanhankaupunki eli Grad on auto free zone
Paikallisilla riittää veneitä
Portaita silmänkantamattomiin reitillä hotellille Dubrovnikissa

.
RANNAT

Rannat eivät ole se juttu matkustettaessa Kroatiaan. Kivisellä seudulla rannat ovat hyvin pieniä ja kivikkoisia, monesti vaikeakulkuisia ja aivan täynnä ihmisiä. Niitä on kuitenkin useita, joten on mistä valita. Luonnon puolesta rannikko on tosin erittäin kaunista joskin karua ja Adrianmeri kimaltelee kauniin turkoosina, joten missään nimessä ei kannata tyytyä vain hotellin altaaseen!

Itse vietin rantapäivää vain kahdella rannalla - yhdellä Dubrovnikissa ja yhdellä Splitissä. Dubrovnikin rannaksi valikoitui Banje Beach, jonka yhteydessä oli ravintola ja kaikki tarvittavat palvelut. Rannan aurinkotuolein ja -pedein varustettu puoli oli jo täynnä, joten pyyhe täytyi levittää rantahietikolle. Se ei muuten ollutkaan mitenkään helppo tehtävä, sillä ranta oli niin täynnä, ettei sinne mahtunut edes kahta pyyhettä vierekkäin minnekään. Monet rannat Dubrovnikissa sijaitsevat kalliolla, mutta tällä rannalla oli karkea hietikko alustana ja se jatkui mereen, joten siellä pystyi hyvin käydä vilvoittumassa ilman uimakenkiä. Plussaa ranta saa loistavasti ravintolamiljööstä, josta sai erinomaista ruokaa ja virvokkeita.

Splitissä valituksi tullut ranta Bacvice Beach oli suurempi ja mikä parasta: ranta ja merenpohja olivat hienoa hiekkaa. Sekin oli kansoitettu täyteen, mutta onnistuimme kuitenkin saamaan aurinkotuolit. Rantavesi muistutti Kreetan Elafonissia, sillä yhteläisyydellä, että vesi oli monen sadan metrin matkalta erittäin matalaa ja ihanan lämmintä. Kahlasinkin kauas merelle ja asettauduin kellumaan uimapatjalleni. Välillä oli hyvä hakea rannan lukuisista kioskeista virvokkeita ja jäätelöä!

Yleisesti ottaen Kroatian rannoista sanotaan, että niiden palvelutarjooma ei vastaa lähellekään Espanjan tai Kreikan valikoimaa, mutta ainakin näiltä rannoilta löytyi kaikki tarvittava vesiurheilumahdollisuuksia lukuunottamatta. Veneitä, kanootteja, vesijettejä jne oli kyllä vuokrattavissa, muttei niinkään uimarantojen läheisyydessä.

Bacvice Beach Splitissä
Bacvice Beachin rantatuolit

Banje Beachin miljöö rantaravintolasta käsin

.
RAVINTOLAT JA RUOKA

Kerrottakoon alkuun, että Kroatiassa on käytössä oma rahayksikkönsä - kuna. Yksi euro vastaa noin 7,4 kunaa. Olin ennen reissua lukenut Kroatian hintatason olevan Suomeen verrattuna hyvin kohtuullisen, joten yllätyin suuresti, kun kaikkialla ravintoloiden annoshinnat poukkoilivat 150 kunan ympärillä eli yli 20 eurossa! Drinkeistä sai rannan läheisyydessä (missä sen toki mieluusti joi) maksaa noin 10 euroa. Viinipullojen hinnat vaihtelivat ravintoloittain, mutta kyllä nekin tavoittivat jo Suomen hintoja. Hintataso oli Splitissä aavistuksen edullisempi kuin Dubrovnikissa ja Hvarilla sen sijaan oli kaikkein tyyreintä.

Mitä siellä sitten syötiin ja juotiin? Kroatiassa ei ole paljoa muualta tulleita ruokia tai edes pikaruokaketjuja (ei sillä, että kaipaisin). Sen sijaan Kroatialle ominainen ruoka käsittää makuja Balkaniasta, Italiasta kuin myös Keski-Euroopasta. Italialaista puolta edustivat pastat ja risotot ja keski-eurooppalaista antia olivat pataruoat ja dumplinit (knöödelit?). Kalaa ja äyriäisiä oli tarjolla paljon ja monipuolisesti. Myös kaikki lihat ankasta lampaaseen olivat menuissa edustettuina. Lisukkeita oli monesti mukavan pitkä lista valittavana - perunaa eri muodossa, riisiä, paistettuja kasviksia, salaattia ja lähes poikkeuksetta paistettua swiss cabbagea (mikähän on suomenkielinen nimi?). 

Kevyempiä salaatteja sekä juusto- ja leikkelelautasia on myös tarjolla paljon. Välipalaksi on muuten oiva vaihtoehto haukata suolaista burek-piirasta! Juomapuolikin oli itselleni suosiollinen, sillä Kroatiasta saa monesta paikkaa proseccoa sekä kuivaa omenasiideriä. Lisäksi erityisesti erilaiset spritzit ovat siellä suosiossa. Palvelukulttuurista sen verran, ettei palvelu missään nimessä ollut huonoa, mutta monessa paikassa siitä valitettavasti huokui välinpitämättömyys. Hvarin saaren kohteissa ei kuitenkaan törmätty kyseiseen ongelmaan.

Ensimmäiset ateriat Kroatiassa - kroatialaisia lihapullia lisukkeineen ja pihvisalaatti
Aamiaiset kaikissa neljässä hotellissa olivat monipuolisuudessaan samankaltaiset
Lounaaksi tryffelipastaa ja juustolautanen Splitissä
Hyvin perinteinen kroatialainen kala-annos kaalipedillä

YÖELÄMÄ

Sanoisin, että kaikissa kolmessa kohteesta löytyy vilkas yöelämä ja juhlijat ovat nimenomaan niitä nuoria ja kauniita! Dubrovnikissa on ehkä vähiten varsinaisia baareja ja klubeja, mutta siellä istutaan suurilla terassialueilla drinkeillä yömyöhään musiikin soidessa tai parhaimmillaan livemusiikin säestämänä. Näin me itsekin teimme ja varsinaiset biletyskokemukset jäi saamatta.

Splitissä yöelämä on monipuolisempaa. Sieltäkään klubeilta tai pubeista ei ole kokemuksia, sillä keskityimme drinkkeihin ja prosecon lipitykseen rantapromenadin eli Rivan rantaravintoloissa, mutta innokkaita sisäänheittäjiä oli paljon liikkeellä ja monet turistit olivat liittyneet hilpeisiin Pub Crawl -seurueisiin.

Hvarin saarelta löytyy taas useita ulkoilmaklubeja, joista ehkä kuuluisin on Hula Hula Beach Bar, jossa oli kova meno jo heti pimeän tullen musiikin pauhatessa, valojen vilkkuessa ja ihmisten tanssiessa. Tämänkin paikan kävimme vain katsastamassa ja suuntasimme illalliselle (olenkohan tulossa vanhaksi?). Myös lähempänä keskustaa oli paljon ihmisiä liikkeellä sataman baareissa ja ravintoloissa, joten menoa ja bileseuraa Hvarilla riittää takuulla. Tämä taitaakin olla tyttöjen ensi vuoden synttärireissukohde ;)


Miltäs Kroatia vaikuttaa kertomani perusteella? Onko muuten ennestään tuttu vai tuntematon kohde? :)

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

6 kommenttia :

  1. Onpa kauniita kuvia! <3 Olen haaveillut nyt varmaan vuoden Kroatiassa käymisestä, tämä postaus kyllä antoi tosi hyvin infoa kyseiseen maahan liittyen :)

    http://fiiaelina.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Hyvä juttu, tavoite siis saavutettu! =) Suosittelen kyllä lämpimästi :)

      Poista
  2. Omg! Ihanan näköistä. Vitsit miten hyvin tunnelma välittyy noista kuvista 😍❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikiitos! :)) Eikä kuviin pysty edes ikuistamaan sitä todellista kauneutta ja tunnelmaa, pitää mennä itse katsomaan ;)

      Poista
  3. Näyttääpä tutulta! Olimme perheeni kanssa Dubrovnikissä 2 vuotta sitten ja meillä valitettavasti oli surkea sää koko viikon! :/ Elelimme lähinnä hotellissamme neljänä päivänä ja ne aurinkoiset päivät käytimme vanhassa kaupungissa! Ja sä oot saanut otettua upeita kuvia! 😍 Tänne mä matkustan vielä uudelleen toivottavasti paremmilla säillä:-)

    Tässä mun Kroatia postaus 😄 http://sanniijuliaa.blogspot.fi/2015/10/kroatia.html?m=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Harmi, että teille sattui niin huono tuuri! Dubrovnik on kyllä todella kaunis ja ihana paikka! Mitä katoin postaustasi, niin olette olleet jopa samassa hotellissa kuin me oltiin reissun viimeinen yö! :D Tosin me ei ehditty nauttia all inclusivesta kuin aamiaisen verran. Allasalue oli myös todella kiva! :)

      Poista

Kiitos kaunis ♥