torstai 12. tammikuuta 2017

Hei hei hormonaalinen ehkäisy - Tervetuloa PMS ja akne!

Nyt lähdin kirjoittamaan aika arasta aiheesta. Kaikki tietää mikä akne on, mutta mikä on yleisen tiedon määrä koskien PMS:ää? Sekopäisyyttä ja kiukuttelua, kenties? Noin puolta meistä aihe koskettaa suoraan ja välillisesti se vaikuttaa myös suureen osaan siitä toisesta puolikkaasta, sillä suuri osa miehistä elää tai on vähintään tekemisissä naisten kanssa. Lieviä oireita saavat lähes kaikki naiset vähintään jossain vaiheessa elämäänsä, mutta vain 4-10 prosentilla on kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalisyndrooma (PMS).

Perinteiset PMS-oireet:
- Ärtyneisyys
- Masentuneisuus
- Mielialavaihtelut
- Itkuherkkyys
- Alavatsan turvotus
- Rintojen arkuus
- Päänsärky
- Unettomuus

Viime vuosina on kovasti puhuttu lisähormonittoman elämän hyödyistä ja sen vapauttavasta vaikutuksesta. Oletus on ollut, että lisähormoniton elämä = parempi elämä. Yhä useammat naiset ovat päätyneet valitsemaan hormonittoman ehkäisyn. Minäkin e-pillereitä 10 vuotta syöneenä ajattelin niin. Halusin kokeilla, mitä ylimääräisen hormonin elimistööni työntämisen lopettaminen saisi aikaan. Kokisinko elämän mielekkäämpänä? Olisinko iloisempi? Tuntisinko enemmän? Saattoikohan lisähormoni jopa estää laihtumisyritykseni ja putoaisikohan paino ilman sitä helpommin? Tiesinkö edes millainen persoona olen kaiken lisähormonin alla? Eikä veritulpan kohonnut riskikään kuulostanut hyvältä.

Tämä on minun tarinani lisähormonittoman elämän tavoittelijana

Jätin e-pillerit puolitoista vuotta sitten. Olen aikoinani aloittanut niiden käytön selän aknen takia, johon ne tepsivätkin kiitettävästi, joten lopettamisessa jännitti erityisesti se, miten hormonimäärien muuttuminen (lisääntyvä mieshormonin määrä) vaikuttaisi ihooni. Toisaalta olen kärsinyt aikuisiällä ihon kuivuudesta (ohut, herkkä ja erittäin kuiva sekaiho - se kaikkien unelma), joten pillerien lopettamisella voisi olla jopa positiiviinen vaikutus.

Noh, ei ollut. Heti ensimmäiseksi pillereiden lopettamisen jälkeen selkääni puhkesi akne ja tällä kertaa myös kasvotkin saivat osansa. En heti lannistunut, sillä ajattelin hormonitoiminnan alkuun menevänkin sekaisin ja uskoin tilanteen tasaantuvan ajan kanssa. Otin tarkastelujaksoksi puoli vuotta, mutta ihoni ei näyttänyt rauhoittumisen merkkejä sinä aikana, vaan jatkuvasti vaivanani oli vähintään yksi kipeä jättinäppylä kasvoissa selästä nyt puhumattakaan. Niistä jäi vielä herkkään ihooni rutkasti arpia, joiden haitan koin merkittävänä. Otti päähän. Myös hiukseni alkoivat rasvoittumaan nopeasti, mihin en ollut yhtään tottunut, ja lisäksi otsaani sai olla puuteroimassa jatkuvasti.

Ihon rasvoittuminen ja epäpuhtaudet eivät suinkaan olleet se isoin ongelma, vaan yhtäkkiä alkaneet PMS-oireet, joita en koskaan aikaisemmin ollut kokenut. Jouduin kärsimään kyseisen oireyhtymän vaivoista pitkiä jaksoja kuukaudesta toiseen, enkä edes tajunnut yhteyttä. Heti. Enkä nyt siis puhu lamauttavista vatsakrampeista tai muista fyysisistä PMS-oireista. Puhun siitä henkisestä puolesta, siitä mitä naisen "epänormaali" hormonitoiminta (tai varmaan tässä tapauksessa juurikin se normaali, mutta ikäviä seurauksia aiheuttava) voi tehdä mielelle.

Minusta tuli ihmishirviö. Tai jossei nyt ihan hirviö, niin ainakin tosi veemäinen persoona. Olo oli masentunut. Mikään ei tuntunut miltään. V*tutti jatkuvasti ja ihan ilman syytä. Oireilustani sai kärsiä myös läheiset ihmiset. Pyydän anteeksi, ei varmasti ollut helppoa olla parisuhteessa kanssani tuona aikana (ei kyllä sunkaan kanssa, mutta se on eri tarina, heh heh). Kaikki huipentui, kun olin viettämässä ystäväni tupareita ja yhtäkkiä tuli olo, että vain seurasin itseäni ulkopuolelta, enkä ollut läsnä kehossani (ei en ollut nauttinut alkoholia vielä siinä vaiheessa). Olin saanut näitä erittäin outoja tuntemuksia muutamia kertoja syksyn aikana. Mainitsin asiasta ystävälleni ja hän tiesi heti mistä puhuin. Hänellä oli ollut tismalleen samanlaisia tuntemuksia ja hän oli tietoinen, että ne kuuluvat PMS-oireisiin. Silloin päätin, että nyt riittää.


Aloitin e-pillerien syömisen uudestaan tasan vuosi sitten kuuden kuukauden tauon jälkeen. Sormet ja varpaat ristissä toivoin, että kaikki oireet helpottaisivat ja elämäni, mieleni ja ihoni palautuisi sellaisiksi, kuin ne olivat olleetkin. PMS-oireista ei ole tarvinnut sen jälkeen kärsiä. Olen tuntenut itseni hyvinkin onnelliseksi ja ollut kaikin puolin balanssissa koko tämän vuoden. Mielialat eivät ole heitelleet, eikä bussista myöhästyminen ole saanut mua enää itkemään. I-ha-naa!

Sen sijaan ihoni ei ole erityisemmin osoittanut normalisoitumisen merkkejä. Löysin useita artikkeleita, joissa kerrottiin nimenomaan miten hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voi johtaa totaaliseen hormonaaliseen räjähdykseen, jolla on ihoon juurikin kuvailemani seuraukset. Niiden mukaan iho tosiaan rauhoittuu ja paranee hormonitasapainojen tasoittumisen myötä (joka vie normaalisti muutaman kuukauden), mutta joissain tapauksissa koko ihotyyppi kokee muutoksen. Pahimmillaan hormonitasojen muutos voi johtaa hormonaaliseen akneen, jonka parantamiseksi tulisi syödä ainakin omasta mielestäni liian riskialtis ja sivuvaikutuksilla varustettu Roaccutan-aknelääkekuuri. Toivon todella, että ihan siitä ei ole kyse ja että ihonhoitoon 110% panostaminen ja mahdollisimman puhdas ruokavalio auttaisivat. Tosin ainut, minkä olen tähän mennessä havainnut suoraan auttavan on aurinko. Viikko Espanjassa ja ei jälkeäkään näpyistä. Kuka muuttaisi kanssani etelään?

Täytyy näin jälkikäteen sanoa, että kokeilu harmittaa todella paljon.

Miksi päätin kertoa näinkin henkilökohtaisesta aiheesta blogissani? Siksi, että olin tähän mennessä kuullut lähinnä vain hypetystä siitä, miten hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen on parantanut elämänlaatua. Varmasti monelle niin onkin käynyt ja hyvä niin, mutta ainakin omalla kohdallani lisähormoniton elämä tarkoitti hyvin heikkolaatuista elämää. Kiitos sinulle, joka keksit e-pillerit! Olen paljon mieluummin tämä miellyttävä, iloinen ja aktiivinen lisähormonin käyttäjä kuin lamaantunut, finninaamainen mieshormonilla kyllästetty kiukuttelija!


Loppuun vielä lisättävä, että PMS-oireita voi tietenkin olla myös e-pillerien käyttäjillä, mutta kohdallani ne ilmaantuivat vasta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Toivottavasti tämä lisää tietoisuutta myös tästä premenstruaalisyndroomasta, sillä uskoisin, että moni kokee siihen kuuluvia oireita välttämättä tietämättä mistä on kyse. Ainakin itselleni tuo kuvailemani epätodellisen olon ilmaantuminen oli pelottava kokemus, jota en olisi ilman ystävääni osannut yhdistää hormonitoimintaan ja PMS:ään.

Onko teillä kokemuksia hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta? Mitä kävi? Entä löytyykö kohtalotovereita, jotka kärsineet PMS-oireista?

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

11 kommenttia :

 1. Olipas kiva lukea välillä negatiivisiakin vaikutuksia pillerien lopettamisesta, nimittäin joka paikassa todellakin hehkutetaan sitä, kuinka pillerien lopetus tekisi hyvää. Itse lopetin pillerien syömisen viikko sitten, sillä vatsa oli jatkuvasti turvonnut ja hermo kireällä, joten päätin testata miten lopettaminen vaikuttaa. Tosin päätin myös, että jos tästä tulee helvettiä, aloitan pillerit uudelleen yhtään empimättä. Tällä hetkellä olo on energisempi ja mieliala parempi, mutta katsotaan, miten tilanne muuttuu viikkojen ja kuukausien jälkeen :) Hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! :) Toivottavasti sulla kaikki menee hyvin ja lopputulokset on positiivisia! :)

   Poista
 2. Heippa! Ootko ikinä miettinyt mitä jos et olisi aloittanut e-pillereitä? Totta kai pillereiden lopettamisesta tulee kovat oireet, olethan syönyt synteettisesti valmistettuja kehoosi ei tarkoitettuja hormoneja aika kauan! Lopetus voi todellakin johtaa pahoihin oireisiin, mitä ei tulisi jos pillereitä ei koskaan olisi aloittanutkaan. Itsekin pillereitä syöneenä toivoisin etten olisi koskaan aloittanutkaan niitä, sain aurallisen migreenin ja veritulpanriski totta kai kasvoi, ja lopetin pillerit; ei migreeniä tai vaarallista riskiä saada veritulppa. Ymmärrän jos on endo jne. niin pillereiden syönnin, mutta omasta kokemuksesta sanon, että pillereitä tuputetaan liikaa ja kertomatta todellisista riskeistä mitä niihin kuuluu. Myös luonto saa pillereistä osansa, sillä virtsan mukana jäämät kulkeutuvat veteen aiheuttaen mm. kaloille ongelmia. Sori romaanista, hyvä että saat oireet kuriin pillereillä (joilla ne alkoivat?)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista! :) Totta kai ymmärrän tämän. Ehdottomasti olisin yrittänyt olla ilman hormonaalista ehkäisyä, jos uudellen asian saisi päättää, mutta turha jossitella! :) Tilanne on nyt tämä ja sen mukaan toimittava. Olen siitä samaa mieltä, että pillereitä tuputetaan liikaa, ei sitä 14v tyttönä osaa ajatella tällaisia asioita, kun lääkäri suosittelee aloittamaan. Kuitenkin elämänlaatu tosiaan on niin paljon parempaa pillereiden kanssa kuin ilman. Ja tuohon loppuun vielä tarkennus, että ennen pillereitä mulla oli siis akne, joka lähti pois, mutta palasi kun lopetin, eikä enää ole lähtenyt pois vaikka aloitinkin pillerit uudestaan, mutta PMS-oireet sen sijaan ovat kadonneet onneksi!

   Poista
 3. Mä lopetin tasminetten käytön viimevuoden syyskuussa kun sai koko kehon sekasin..kuivuus on vieläkin ongelmana.joudun käyttää kosteuspukkoja joka ilta kunnes valkovuoto tulee takas..menkat kestää hurjat 2pv ja seki on tosi niukkaa...tässä ny vuosi odotellaan kiitos ehkäisypillerien..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisilla se menee noin päin! Toivottavasti helpottaa :) kyl mäki toivoisin, että mun asiat ois paremmin ilman ehkäisypillereitä, mutta kun ei ole.. :/

   Poista
 4. Kiva lukea kerrankin negatiivisessa mielessä juttu pillerien lopettamisesta. Itse juurikin aloitin pillerit muutamia vuosia sitten hirvittävään akneen, kipuihin, psm oireisiin ja olen kyllä ollut varsin helpottunut. Ja kyllä ennen pillerien aloittamista koitin läpi kaikki muut vaihtoehdot ja pillerit olivat viimeinen oljenkorsi. Hirviöstä tuli ihan eri ihminen ja elämisestä puolet helpompaa �� hirvittävästi hehkutetaan tuota lopettamista, itseäni kyllä kauhistuttaisi ajatus jos lopettaessani joutuisin palaamaan omalle pimeälle keskiajalleni �� kyllä sitä toivoisi että ilman pillereitä pärjäisi, mutta toistaiseksi kumminkin katson pillerien olevan pienpi paha sen kaiken muun kärsimisen rinnalla. Tsemppiä sinulle! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se juuri on. Ei liikunta ja ruokavalio ole vastaus kaikkeen, kun jollain oireita on vaikka kuinka terveellisesti eläisi! Kiva kuulla, että sait elämänlaatusi paremmaksi! :) Tiedän todellakin miten ikäviä nuo oireet ovat! Siihen kun ei auta tieto siitä, mistä johtuu, kun p*ska olo on p*ska olo! Kiitos ja tsemppiä kanssa sinne! :)

   Poista
 5. Hei tässä ilmoittautuu yks ihmishirviö lisää, mutta mulla ehan eri tilanne... Eli pillereitä syöny teini-ikäisestä asti ja nimenomaan siihen akneen sain myös niitä myös. Noh 2 vuotta sitten syntyi poikani. Sen jälkeen ajattelin kokeilla kierukkaa, lääkäri suositteli hormoonikierukkaa ja sellanen sitten laitettiin. Kaikki oli hyvin yli vuoden, sitten alkoivat ongelmat... hiukset rasvoittuivat, tuli isoja kipeitä finejä, kokoajan kylmä, kiristää,kokoajan vihainen, jotenkin heikko olo, paino tippuu..jne..niitä oli paljon. En esin tajunnut edes että se oli se kierukka, kävin kosmetologilla puhdistamassa kasvoja ja hän mulle sitten sano että 100% on joku hormooni epätasapaino nyt.
  Menin lääkäriin, lääräri yritti kovasti väittää, ettei voi olla kierukan vikaa ku se kerta yli vuoden oli jo ollu ihan mitään ongelmaa. Päätin kuitenkin poistaa sen.
  Kaikki oireet hävis ja ihokin melkiein kunnossa taas.
  okei, sitten ajattelin että otanpa ne pillerit takaisin.. Mutta mä en kestä tätä! Oon niiiiiin raivona kokoajan, kaikki vituttaa ja parempi vaan pysyä kaukana musta, en hillitse tätä ollenkaan, tää on ihan kamalaa, mulla ei oo ikinä ollut tälläisiä oireita! Mitä tehdä?
  Oon nyt ollu viikon verran taas kokonaan ilman niitä pilleitä ja olo on paljon parempi, en ole niin raivohullu enään.
  Tää on ihan käsittämätöntä?! Mitä teen siis nyt? Yritän jotain eri merkkisiä pillereitä? Ei jaksais nyt sitten kymmeniävuosia vielä käyttää kondoomeja aina... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas ikäviä oireita ollut! Tosi positiivista, että ne loppu kierukan poiston jälkeen! Jos nyt e-pillerit kuitenkin aiheuttaa noin rankat oireet en ehkä itse enää söisi niitä :) Toki merkin vaihto voi auttaa, mutta kerran ilman hormonia voit hyvin, niin mitä jos tutustuisit hormonittomiin ehkäisymenetelmiin (muihin kuin kondomeihin)? :)http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/art-2000000693216.html tossa ainakin joitain listattuna! Tsemppiä sinne! :)

   Poista
 6. Söin Diane Novaa 18 vuotiaasta 47 vuotiaaksi. Välillä koitettiin muitakin valmisteita, mutta ne eivät toimineet/sopineet sitäkään vähää. Olen siis kärsinyt aknesta 15-vuotiaasta asti. Ihoni oli sairaalloisen rasvainen, hiukset pakko pestä päivittäin, joskus kahdestikin. Näppyjä kasvoissa, rinnassa, selässä ja päänahassa. Diane Nova auttoi jonkin verran, muttei missään tapauksessa poistanut ongelmia. Lopulta rohkaistuin hakemaan Roaccutan-kuurin. Söin maksimiajan maksimiannostuksella ja lopputulema oli se, että tasan vuosi ja kuukausi kuurin loputtua alkoi ihoni taas kukkimaan. Lisäksi Roalla oli sivuvaikutuksia: huulet rohtuivat todella pahasti, hiukset harvenivat, mielialakin alkoi heilahdella ja kolesterolini nousi. Tyydyin lopulta kohtalooni ja jatkoin Diane Novaa ja naama kukki. Täytettyäni 37 mulle sanottiin, että olen liian vanha syömään Diane Novaa kasvaneen veritulppariskin takia. Ymmärsin sen, mutta kun mikään muu ei toiminut, sain aina uuden reseptin ja vanhemmiten tuntui, että ihoni paranikin. Sitten päätin, että nyt on pakko lopettaa, en enää kuitenkaan saisi uutta reseptiä. Ja sitten se räjähti: tuli hormooniakne ja vaihdevuodet. Kaksi vuotta tappelin kamalien kestonäppyjen kanssa, tuloksena oli isoja arpia leuassa, nenässä ja otsassa. Nyt olen pitkällä antibiottikuurilla, jonka ihotautilääkäri määräsi. Iho on nyt hyvä, mutta pelkään jo, mitä tapahtuu kun tämä kuuri loppuu. Maidon käytön lopetin kokonaan puolitoista vuotta sitten, huomasin sen lisäävän näppyjä. Sinkkilisää olen syönyt vuosikausia, en osaa sanoa, onko siitä mulle apua, mutta onhan sinkki muutenkin tärkeä esim. vastustuskyvylle. Voimia kaikille asian kanssa painiskeleville!

  VastaaPoista

Kiitos kaunis ♥