tiistai 29. elokuuta 2017

Kroatia: Dubrovnik tärpit

Nyt on Kroatian kohteiden tarkemman tutkailun vuoro ja ensimmäisenä kaunis Dubrovnik! Dubrovnik on Kroatian eteläkärjessä Adrianmeren rannikolla ja se on perustettu vuoren juurelle, missä sen muureilla ympäröity vanhakaupunki sijaitseekin. Kaupungin kasvaessa se on levinnyt korkealle vuoren rinteille. Sen tiet kulkevat lähinnä vain rannikon suuntaisesti ja halutessaan suoran tien rannalle saakin tallustella rutkasti portaita ja autolla liikkuminen vie aikaa. Mutta juurikin korkeuserojensa vuoksi Dubrovnikissa pääsee helposti ihastelemaan mitä ihanimpia maisemia ja kauneimpia auringonlaskuja!

Dubrovnik yhdistää kaupunki- ja rantalomailun kulttuuriin ja historialliseen miljööseen. Kaupunki kuuluu Unescon suojelemiin maailmanperintökohteisiin. Siellä on vain n. 50 000 asukasta (kuten esim. kotikaupungissani Mikkelissä) mutta kaupunki tuntuu suuremmalta, vaikka vanhakaupunki (ja samalla kaupungin keskusta) ei erityisen kookas olekaan. Siellä on kuitenkin lukemattomasti ravintoloita ja baareja mistä valita ja ne tarjovat monipuolisesti paikallisia makuja (Kroatian ruokakulttuurista lisää täällä). Kaupungin keskustassa on joitakin merkkiliikkeitä edustettuina useiden matkamuistomyymälöiden lisäksi (muualla kaupungissa enemmän). Ilahduttavaa on, että nekin ovat sijoitettu kauniisti vanhoihin rakennuksiin.

VANHAKAUPUNKI GRAD

Vanhakaupunki eli Grad on rakennettu lähes kokonaan vaaleasta kivestä ja sen alustana toimii kiiltävät sileäpintaisiksi astutut kivilaatat. Kaikki sen rakennukset ovat punakattoisia ja niitä koristaa lähes poikkeuksetta ihastuttavat tummanvihreät ikkunaluukut. Kaikkialla on hyvin koristeellista ja idyllistä joskin aukioita lukuunottamatta kaupunki on hyvin sokkeloinen ja täynnä kapeita kujia. Gradissa sijaitsee mm. palatseja, kirkkoja ja katedraaleja, luostari ja suuri suihkulähde, jotka ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Dubrovnikin vanhassakaupungissa on myös kuvattu Game of Thronesin jaksoja, sillä se on toiminut osittain varmasti faneille tuttuna King's Landinginä.








ANCIENT CITY WALLS

Vanhassakaupungissa vierailemisen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä kiertämässä sitä ympäröivät kaupungin suojaamiseksi alkujaan tuhatkunta vuotta sitten rakennetut muurit. Muurit ovat lähes 2 km pitkät ja kohoavat parhaimmillaan 25 metrin korkeuteen, joten sieltä on huikeat näkymät niin merelle kuin itse kaupunkiinkin. Kaupunginmuurit on Dubrovnikin suosituin nähtävyys, joten jonossa kulkemiseen kannattaa varautua, mutta voi siellä silti vapaasti pysähdellä ihastelemaan maisemia ja kuvaamaan. Päästääkseen kävelemään muureille tulee muuten ostaa lippu, joita myydän sisäänkäynneillä. Hintaa lipulla on 150 kunaa eli n. 20 euroa, mutta kierros on hintansa arvoinen!









BANJE BEACH - RESTAURANT, LOUNGE & CLUB

Banje Beach on rantaelämään keskittynyt palvelukeskus, johon kuuluu oma hiekkaranta. Osa rantaviivaa on tyhjää hiekkarantaa, johon voi vapaasti asettua palvomaan aurinkoa, ja osa on täytetty valkoisilla fresheillä aurinkopedeillä ja -tuoleilla, joihin saa palvelua ravintolasta. Päivisin aurinkotuolin vuokranneille on tarjolla mm. erilaisia hierontoja ja virvokkeiden lisäksi mereneläviin keskittyneeltä menulta voi valita tuoretta, paikallista ja herkullista ruokaa pienempään tai isompaan nälkään (kuten kuvan sininimpukat ja beef salad). Iltaisin paikka muuntautuu yökerhoksi, jossa on tyylikkäitä rantabileitä. Paikalle voi tulla myös veneellä, sillä siellä on oma yksityinen laituri.




HOTELLI HYVÄLLÄ ALTAALLA

Koska Dubrovnikissa ei rannat ole koolla pilattuja ja monesti ne voivat olla hyvinkin täynnä, on suositeltavaa valita hotelli, jossa on hyvä ja viihtyisä allasalue rauhallisempaan loikoiluun. Itse ainakin koin, että allasvisiitti suoraan aamupalalta oli hyvä ratkaisu, jolloin säästi myös kivasti aikaa, kun ei tarvinnut tulla rannalta takaisin hotellille siistiytymään (niitä jäätäviä portaita pitkin) eikä kantaa paljoa tavaroita mukanaan ylikansoitetulle rannalle. Dubrovnikissa lämpötilat huitelivat vielä tuohon aikaan melkein 35 asteessa, joten kuumimpaan aikaan sitä pysytteli mielellään altaan läheisyydessä!




Sellainen oli Dubrovnik! Palaisin mielellään uudestaan! Ensi kerralla haluaisin ehdottomasti tehdä veneretken, jonka yhtenä kohteena olisi ainakin upean näköinen ja kuuloinen luola nimeltä Blue Cave! Lisäksi voisin käydä katselemassa maisemia köysiratahissistä Srd-vuorelta käsin.

Mitäs tykkäsitte?

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

4 kommenttia :

  1. Vitsi miten upeita kuvia! Dubrovnik kuulostaa kyllä käymisen arvoiselta kohteelta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikiitos! :) Kyllä vaan, suosittelen lämpimästi! Katoitko jo postauksen Kroatiasta matkakohteena http://lifealasara.blogspot.fi/2017/08/kroatia-matkakohteena.html ? Siinä on paljon enemmän juttua maasta matkailun kannalta :>

      Poista
  2. Oi vitsi mitä kuvia! Iskee hirveä matkakuume, kun näitä kattelee D:

    VastaaPoista

Kiitos kaunis ♥