torstai 8. syyskuuta 2016

Vítejte v Praze!

Eli Prahassa ollaan! Vähän tukkoisena ja flunssassa, mutta silti! Täällä meitä vastassa olikin mukavat 29 astetta! Halleluja mikä jatkopala kesälle!

Itse en ole aikaisemmin Prahassa tai Tšekeissä käynyt, enkä osannut kaupungista paljon muuta kertoa, kuin että se tunnetaan oluistaan ja se on kauniin arkkitehtuurin kaupunki, joten kaivelin alle vähän knoppitietoa Prahasta!

15 faktaa Prahasta olkaa hyvä:

Prahan kaupunki syntyi neoliittisella kaudella paikalle, joka oli ennalta määrätty vanhan tšekkiläisen tarun mukaan.

★ Varsinaisesti Prahan kaupunki on perustettu vuonna 870, jolloin Prahan linna rakennettiin.

★ Prahassa on n. 1,3 miljoonaa asukasta, joista n. 40 000 asuu historiallisen keskustassa, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

★ Kaupunkia halkoo Vltava-joki, joka on 430 km pitkä.

★ Joen yli on rakennettu 18 siltaa, joista Kaarlensilta eli Charles Bridge on tunnetuin.

★ Kaarlensillalla on paljon patsaita, joista suosituin (ja yksi ensimmäisistä - vuodelta 1696) esittää Sv. Jan Nepomunkia. Erityisen siitä tekee se, että eräs rötökseen syyllistynyt juutalainen pistettiin sen maksumieheksi. Patsaan koskettaminen tuottaa uskomusten mukaan hyvää onnea!

★ Praha on tšekkiläisten kronikoitsijoiden mukaan saanut nimensä Vltava-joen askelmista (tšekiksi prah), joiden kautta vesi virtasi kuohuten.

★ Prahassa oleva Pyhän Vituksen tuomiokirkko on Tšekin suurin kirkko ja sitä on rakennettu yhteensä 585 vuotta! Tästä johtuen sen arkkitehtuuri on epäsymmetrinen kokoelma eri tyylisuuntia edustavia osia.

★ Prahasta löytyy todella juhlallinen kahvila, Cafe Imperial, jossa kanssakahvittelijoita voi heitellä donitseilla 65 euron hinnasta.

★ Tšekki ja sen myötä Praha ovat Euroopan 20. edullisin matkakohde! Siellä on vertailun mukaan n. 40% halvempaa kuin Suomessa (vertailu tehty 2016).

★ Tšekeissä on käytössä vielä oma valuutta, Tšekin koruna (CZK), joka on vain 0,04€. 10 euroon tarvitaan siis reilut 270 korunaa.

★ Prahassa hanavesi on periaatteessa juotavaa, mutta herkkävatsaisen kannattaa turvautua pulloveteen.

★ Ravintoloissa on tapana jättää tippiä, joka on noin 10% laskun loppusummasta.

★ Prahan pubietikettiin kuuluu myös vanha tapa, jonka mukaan pöydälle tulee lätkäistä lasinalunen sitten kun on valmis tilaamaan.

★ Tšekki on yksi maailman epäuskonnollisista maista, sillä suurin osa kansalaisista on ateisteja.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥