keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Luukku #21 - Caramel Fudge to Die for!

Tämän herkun kerkeät vielä pyöräyttämään ennen aattoa jos on lahjaideoista puutetta, kaipaat pikkuextraa pukinkonttiin tai haluat herkutella kahvipöydässä! En ole rehellisesti ennen maistanut yhtä hyvää fudgea, kuin tämä, mitä tehtiin ystäväni kanssa viikonloppuna! Tämä karkkiresepti ei vaadi ihmeellisiä ainesosia, sillä fudge syntyy takuumaukkaasti sokerista, voista ja maidosta! Ohje on erittäin helppo, se tosin vaatii jatkuvaa sekoittamista, mutta lopputulos on todellakin sen arvoinen!




RESEPTI

500 g ruskeaa sokeria
1 tlk kondensoitua maitoa
2 dl täysmaitoa
100 g voita


1. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 20 x 15 cm) voilla ja vuoraa se sitten leivinpaperilla. Voitelu kiinnittää paperin vuokaan.
2. Mittaa kaikki ainesosat pinnoitettuun kattilaan. Keitä fudgea kokoajan sekoitellen noin puoli tuntia. Massan rakenne muuttuu ensin tasaisen juoksevaksi ja sitten taas jähmettyy.
3. Kun seos on jähmeän paksua, pudota pisara sitä kylmään veteen. Kun pisarasta saa muotoiltua sormilla pallukan, on massa valmista. Meillä pari ekaa pudotettua pisaraa vain levisi veteen, mikä kertoi, ettei seos ollut keittynyt tarpeeksi.
4. Tämän jälkeen kattila tulee nostaa liedeltä ja jäähdyttää massa sekoittaen. Siihen kuluu myöskin noin puolisen tuntia, jonka aikana massa muuttuu kiiltävästä mataksi ja saa fudgelle tyypillisen murtuvan rakenteen.
5. Lusikoi jäähtynyt fudge vuokaan ja tasoita sen pinta. Nosta vuoka sitten jääkaappiin ja anna tekeytyä kylmässä miellellään seuraavaan päivään.
6. Ota fudgelevy leivinpapereineen vuoasta ja leikkaa neliönmuotoisiksi paloiksi. Fudge säilyy  jääkaapissa useamman viikon.


Lopputulos on karamellimäinen kermatoffee, joka on rakenteeltaan kiinteää, mutta purtaessa pehmeän murtuvaa! (Ja ah niin hyvää!) Valmiit fudgeruudut voi pakata vaikka pieniin lahjapussukoihin tai rasioihin, mutta h-hetkeen asti ne olisi hyvä pitää viileässä! Jää muuten Juhlapöydän konvehdit kakkoseksi!


9 kommenttia :

  1. Käyttämäni ohje on muuten julkaistu joskus Kotivinkissä! :)

    VastaaPoista
  2. Lisätäänkö kondensoitu maitokin sellaisenaan ettei tarvitse ensin keittää kinuskiksi?

    VastaaPoista
  3. Hei! Onko kondensoitua maitoa eri kokoisissa tölkeissä? Eli paljonko tuo 1 tlk tarkalleen on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En ole törmännyt ainekaan kuin yhteen kokoon, mutta tarkennukseksi tölkin koko oli 397g! :)

      Poista
  4. Oi tätä pitää tehdä jos vielä ennen joulua ehdin! Näyttää hyvältä! :)

    VastaaPoista
  5. Voin vakuuttaa, ettei kyllä säily ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ku tulee syötyä? ;D sitä en kyllä tosiaan pysty lupaamaan!

      Poista

Kiitos kaunis ♥