perjantai 8. syyskuuta 2017

Kroatia: Split tärpit

Kroatia-postaussarja saa jatkoa! Viimeksi kerroin Kroatiasta matkakohteena sekä tärppejä historialliseen Dubrovnikiin. Nyt vuorossa tärpit Kroatian suosittuun rannikkokaupunkiin Splittiin. Se on kooltaan paljon suurempi kuin Dubrovnik (n. 178 000 asukasta), mutta senkin keskusta ja vanhakaupunki ovat idyllistä kokoluokkaa. Lisänä Dubrovnikiin verrattuna Splitistä löytyy pitkä ja komea rantabulevardi.

Maastollisesti Split on paljon Dubrovnikia tasaisempi ja siellä ei tarvitsekaan kivuta kuin halutessaan näköalojen vuoksi (siihen sopiva paikka alempana postauksessa!). Siellä on myös suuri satama, joka toimii loistavana väylänä reittimatkoille ja päiväretkille moniin rannikkokaupunkeihin ja -kyliin sekä ihastuttaville saarille! Splitistä on hyvät yhteydet myös mm. Biokovon vuoristoon ja Krkan kansallispuistoon.
VANHAKAUPUNKI

Splitinkin historiallinen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohteena upea, mutta muuten Splitin kaupunki ei ole mitenkään kaunis. Sen rakennuskanta edustaa räppänäikkunoin ja ilmastointimasiinoin varustettuja elementtitaloja. Vanhankaupungin rakennukset ovat sen sijaan kuin suoraan keskiajalta muodostaen oman kyläkompleksin, jonka lukuisille kujille on helppo eksyä. Sen suloisen rapistuneet vaaleapintaiset kivirakennukset on täytetty pienillä ravintoloilla ja pikkuputiikeilla.

Tärkein nähtävyys Splitissä on aivan vanhankaupungin sydämessä sijaitseva historiallinen Diocletianuksen (Rooman valtakunnan keisari) palatsi, jonka historia ulottuu aina 300-luvulle antiikin Rooman aikaan. Sen keskiaukiolle kerääntyy valtavasti ihmisiä kuuntelemaan musiikkia ja nauttimaan tunnelmasta. Myös aukion reunalla kohoava Katedrala Svetog Dujman katedraalin kellotorni on näyttävä ilmestys tarjoten upeat näkymät kaupunkiin. Vanhakaupunki on myös tunnettu porteistaan, joille on annettu nimet kulta-, hopea-, pronssi- ja rautaportti.

RIVA - RANTAPROMENADI

Kuten alussa mainitsin, löytyy Splitistä postikorttimaisella miljööllä varustettu palmujen reunustama rantabulevardi Riva.  Se reunustaa kookasta satamaa ja on täynnä merimaisemalla varustettuja ravintoloita ja drinkkibaareja. Jos haluaa ruokailla tai siemailla drinkkejä auringossa, kannattaa suunnata Rivalle, sillä vanhankaupungin ravintolat ovat pääosin auringolta suojassa (tosin ovat siten viileämpiä - joka välillä ihan suotavaa). Monilla Rivan terassailla saa kuitenkin nauttia helteellä viilentävistä vesisumutuksista.

Rantapromenadille on keskittynyt myös paljon jäätelöiden (enemmän makuja kun missään olen nähnyt!), tuorepuristettujen mehujen ja muiden virkistävien juomien sekä monien herkkujen myyntikojuja. Iltaisin siellä kulkee myös monia Pub Crawl -joukkioita ja muuta juhlakansaa. Jos ei halua istuskella terassilla, voi yhtä hyvin ottaa sijainnikseen sataman penkit ja käydä hakemassa kioskista vaikka Somersby:tä, joka vaikuttaa olevan iso hitti Kroatiassa.


BACVICE RANTA

Totuuden nimissä en muilla rannoilla Splitissä vieraillutkaan, mutta googlailun jälkeen tämä Bacvicen ranta vaikutti parhaalta vaihtoehdolta. Kroatiahan on tunnettu kivisistä ja pienistä rannoistaan, mutta Bacvicea ei kuvannut kumpikaan mainituista adjektiiveista. Se on sen sijaan laaja poukamaa reunustava ranta-alue, jonka pohja on hienoa valkoista hiekkaa

Koko poukama on todella matala ja sen johdosta vesikin oli ihanan lämmintä! Bacvicella saa kahlata useita satoja metrejä ja silti jalat ylttävät pohjaan. Keskellä poukamaa oli muuten valtava pomppulinnaa muistuttava vesiliukumäillä varustettu rakennelma, joka tällä kertaa jäi testaamatta, mutta lapset ainakin ottivat siitä ilon irti. Rannan tuntumassa on myös kaikki peruspalvelut suihkuja, vessoja, kioskeja ja ravintoloita myöten. Halutessaan rannalta sai vuokrata aurinkotuolin tai sitten pyyhkeensä pystyi levittää rantahietikolle. Suosittelen!MARJANIN KUKKULA JA SEN KAHVILA

Marjanin niemi on se alussa mainitsemani näköalapaikka. Se sijaitsee aivan Rivan päädyssä. Sinne kannattaa kivuta varsinkin auringonlaskun aikaan. Kukkulalle kiivetessä ensimmäinen etappi on ihanan romanttinen terassikahvila, josta on hyvät näköalat niin merelle kuin kaupunkiinkin. Marjanin kahvilassa on laaja menu, johon sisältyy kaikkea alkuruoista jälkiruokiin. Me päädyimme tilaamaan muutamat kylmät juomat ja maistamaan paria jälkiruokaa, joita voin todella lämpimästi suositella! Itse söin pähkinäisen semifreddon ja matkakumppanini otti lämmintä suklaakakkua vaniljajäätelöllä.

Hämärän tullen kannattaa matkaa jatkaa kukkulan laelle, josta avautuu upeat näkymät joka puolelle kaupungin ja sataman laivojen valomereen. Aurinko laskee kukkulan päällä olevan valtavan ristin taakse niin kauniisti, että 20 minuutin kiipeäminen on todellakin sen arvoista. Lisävinkki: Parempia maisemia viinin lipitykselle saa hakea, joten suosittelen ottamaan mukaan viinipullon kokemuksen kruunaamiseksi!

Splitissä on omat kohokohtansa, mutta viikkoa en siellä itse saisi menemään, joten päiväretket ja loman jaottelu useaan kohteeseen on mielestäni hyvin suositeltavaa! :) 

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥