tiistai 5. syyskuuta 2017

Savolaisherkku rättänä - Sokerittomana ja gluteenittomana

Jos mun pitäisi päättää jälkkäreiden top3, niin yksi edustajista olisi savolaisherkku nimeltä rättänä, joka ehkä paremmin tunnetaan nimellä mustikkakukko. Se on vähän niin kuin kalakukon makea versio, mutta se on täytetty mustikoilla eikä kuori ole ollenkaan ruisleipämäisen kovaa vaan ihanan pehmeää, makeaa suussasulavaa ruistaikinaa. Parasta rättänä on nautittuna vaniljajäätelön kanssa!

Teen tätä herkkua perinteisesti juhannuksena, mutta sunnuntaina mulle iski himo, jota edesauttoi seikka, etten saanut rättänää viime juhannuksena, sillä olin mökillä, jossa ei ollut uunia, joten sain ikään kuin luvan pyöräyttää mustikkakukkoni näin pari kuukautta jälkikäteen. Haluani leipoa lisäsi vielä kaapissani kokeilua odotellut Viljatuotteen tumma gluteeniton jauhoseos. Toisin sanoen tämä rättänä ei sisällä ruista ja sopii siis keliaakikoille sekä gluteeniherkille, joihin itsekin kuulun.

Se ei tosin makua haitannut! Lisäksi terveellisyyttä reseptissä edistää sen sokerittomuus ja lisäksi runsas voi on korvattu kevyemmällä Oivariinillä. Oman logiikkani mukaan näin ollen mustikkakukkoa saa syödä kerralla enemmän!  Jäätelöä en sunnuntaiherkuttelussani lähtenyt korvaamaan ollenkaan, sillä kylmä vaniljakermajäätelö on se juttu mulle, mutta halutessaan voi tehdä vaikka sokerittoman kookosmaitokiisselin kukon kaveriksi.


RÄTTÄNÄ a.k.a MUSTIKKAKUKKO

TAIKINA

120 g Oivariiniä
4 dl Viljatuotteen tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
2-3 rkl vettä
1 dl erytritolia

TÄYTE

8 dl mustikoita (laitoin itse puolet pensasmustikoita)
3/4 dl erytritolia
1 rkl perunajauhoja



1. Laita uuni lämpenemään 175°C:seen
2. Voitele vuoka (Itse halusin käyttää piirasvuokaa näön vuoksi - korkeampi ja pienempi käy myös hyvin)
3. Sekoita pehmennyt voi kulhossa kuiviin aineisiin. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta syntyy muovailtava taikina
4. Levitä 3/4 taikinasta tasaisesti vuoan pohjalle ja halutessasi reunoille
5. Sekoita erytritoli ja perunajauho jäisiin mustikoihin ja kumoa ne taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi
6. Levitä loput taikinasta tasaiseksi kanneksi tai pienempinä saarekkeina mustikoiden päälle
7. Paista noin tunti tai kunnes kuori on saanut väriä ja keittiösi valtaa ihana tuoksu!




Onko rättänä eli mustikkakukko ennestään tuttu herkku? Entä meneekö tämä kevyempi versio kokeiluun? :)


Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: @lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥