perjantai 12. toukokuuta 2017

Mikä kehotyyppi olet?

Päädyin tekemään netissä Auyrveda kehotyyppitestin. Vähän taustaa: Auyrveda on sanskritinkieltä ja tarkoittaa elämän tiedettä ja sillä on kaksi päämärää: Pidentää harjoittajansa elämää ja edistää terveyttä ja toisaalta hävittää kehon sairaudet ja vajaatoiminnot. Auyrvedassa terveyskäsite on kokonaisvaltainen, sillä siinä yksilöä pidetään kokonaisuutena, jonka eri osa-alueiden välille pyritään luomaan harmonia ja saamaan niin keho kuin mieli tasapainoon.

Auyrvedan mukaan ihmiset voidaan jakaa kolmeen eri kehotyyppiin eli doshaan, jotka ovat Vata, Pitta ja Kapha. Jokaisella näillä on omat erityispiirteensä ja sisäisen tasapainon säilyttämiseksi jokaisen tulisi ottaa kehotyyppinsä huomioon elämässään ja valinnoissaan voidakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Englanninkielisen testin voi tehdä mm. täällä ja täällä.

Skeptisesti vastailin kysymyksiin, mutta lopulta tulos oli hyvin ilmeinen ja osui kohdalleen. Kaikissa meissä on piirteitä kaikista doshista, mutta minussa oli testin mukaan selvästi eniten Pittaa. Seuraavaan kuvaukseen olen lihavoinut kohdat, jotka voin allekirjoittaa itsestäni ilman epäröintiä.


PITTAN ERITYISPIIRTEITÄ:

Pittan elementit ovat tuli ja vesi. Se vastaa kehon kaikesta aineenvaihdunnasta. Pitta on luonteeltaan kuuma, voimakas, terävä ja pistävä. Jos olet keskikokoinen, sopusuhtainen ja lihaksikas, olet todennäköisesti pitta. Pittan nivelet ovat normaalit ja hiukset hienolaatuiset. Pittoilla on vahva ruoansulatus ja he syövät hyvin ja lihovat helposti. Aterioiden väliin jääminen saa heidät erityisen nälkäisiksi ja ärtyneiksi.

Kuumuus ilmenee kaikkialla pittassa, sillä he voivat tuntea poltetta silmissä, iholla, vatsassa tai suolistossa ja ihottumat, akne, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat pittalle tyypillisiä. Kun pittaa on liika, se aiheuttaa migreeniä, kilpirauhasen häiriöitä, erilaisia vatsavaivoja ja hormonihäiriöitä sekä ylensyöntiä. Pittatyypit nukkuvat sikeästi, mutta saattavat herätä yöllä kuumissaan. Heidän unimääränsä on lähimpänä ”normaalia” kahdeksaa tuntia. Epätasapainossa he kärsivät unettomuudesta, etenkin jos he ovat kokonaan uppoutuneet vaativaan työhön.

Pitta kävelee usein määrätietoisin askelin. Pitoilla on selkeät tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. He ovat luontaisia johtajia ja suunnannäyttäjiä. Ominaista pitoille on myös intensiivisyys, yritteliäisyys, kunnianhimo, kriittisyys ja haasteista pitäminen. Pitta-tyypillä on terävä ja syvällinen äly ja hyvä keskittymiskyky. He ovat luonnostaan säntillisiä ja osaavat hoitaa energiaansa, raha-asioitaan ja toimiaan tehokkaasti. Rahan tuhlaaminen ylellisyyteen on huomattava poikkeus tästä säännöstä. Pittaihmiset rakastavat kauniita asioita ja esineitä ympärillään. Yleensäkin he reagoivat maailmaan visuaalisesti. Tasapainossa ollessaan pitta-tyypit ovat lämpimiä ja kiihkeitä tunteissaan, rakastavia ja tyytyväisiä.

Kun pittaa on kehossa liikaa, pittahenkilö voi olla äkkipikainen, aggressiivinen ja stressata, vaikka kaikki olisi hyvin. Huolellisuus muuttuu ylihuolehtimiseksi ja ylisuorittamiseksi ja pittat voivat olla kärsimättömiä, liian vaativia ja liikaan täydellisyyteen pyrkiviä. Analyyttisen luonteen vuoksi, he voivat tehdä myös liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mikä aiheuttaa väärinymmärryksiä ja ristiriitaisuuksia.


PITTAN TASAPAINOTTAMINEN:

Ruokavaliolla on suuri merkitys pittan tasapainottamisessa. Pitta-tyypeille on tärkeää pyrkiä kohtuulliseen ja puhtaaseen elämäntapaan ja varoa ylensyöntiä, johon pitta-tyypeillä on taipumusta. Pittan tulisi suosia mietoja makuja ja välttää tulisia, happamia ja mausteisia ruokia ja keinotekoisia piristeitä. Pitta-tyypit ovat erityisen herkkiä ja kaikenlaiset myrkyt (niin ravinnossa kuin tunteinakin) alkavat nopeasti näkyä pitta-epätasapainona. He tarvitsevat naurun piristävää vaikutusta enemmän kuin muut tyypit.

Viileä raikas ilma laskee pittaa, joten liikuntaa tulisi keskittää raittiiseen ilmaan. Avain pittan tasapainottamiseen on kohtuus ja liikarasituksen välttäminen. Kaikista tyypeistä pittalle on suotu eniten luontaista tarmokkuutta, määrätietoisuutta ja energiaa. Pittalla on taipumusta ylisuorittamiseen ja liialliseen huolehtimiseen. Aina ei tarvitse antaa 150% itsestään. Pittojen täytyy muistaa myös rentoutua ja antaa aikaa itselleen, sillä heidän sisäinen tarmo koituu usein heidän onnettomuudekseen ja polttaa loppuun. Työnarkomaanit ovat usein epätasapainossa olevia pitta-tyyppejä, varsinkin, jos heidän tunne-elämänsä on vihainen ja estynyt. Pitta-tyyppien on hillittävä itsensä tietoisesti, kun he näkevät tietyt vaaranmerkit, esim. alkavat osoittamaan tunteettomuutta tai jos heidän ruokahalunsa muuttuu hillittömäksi.

Pitta-tyypille, kuin myös muillekin doshille, on luotu omat ruokavaliot suositeltuine ja vältettävine ruoka-aineineen. Niistä lisää tietoa löytyy hakemalla netistä!


Olipas siinä hyvin minua kuvaava paketti! En tosin lähde noudattamaan Pittalle sopivaa ruokavaliota sellaisenaan tai muuten muuta elintottumuksiani radikaalisti, mutta testi ja kehotyypin kuvaus auttoivat ymmärtämään tiettyjä juttuja itsestäni, käytöksestäni ja ruokailu- kuin liikuntatottumuksistanikin. Tajuan nyt myös paremmin kultaisen keskitien ja armollisuuden merkityksen tavoitteiden saavuttamisessa, enkä toivottavasti sorru jatkossa ylisuorittamiseen, sillä kokemusta sen kostautumisesta löytyy jo entuudestaan!

Mitä mieltä sinä olet tällaisesta kehotyyppijaosta, onko ihan hölynpölyä? Entä teitkö testin, mitä doshaa sinussa on eniten?

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥