tiistai 29. elokuuta 2017

Kroatia: Dubrovnik tärpit

Nyt on Kroatian kohteiden tarkemman tutkailun vuoro ja ensimmäisenä kaunis Dubrovnik! Dubrovnik on Kroatian eteläkärjessä Adrianmeren rannikolla ja se on perustettu vuoren juurelle, missä sen muureilla ympäröity vanhakaupunki sijaitseekin. Kaupungin kasvaessa se on levinnyt korkealle vuoren rinteille. Sen tiet kulkevat lähinnä vain rannikon suuntaisesti ja halutessaan suoran tien rannalle saakin tallustella rutkasti portaita ja autolla liikkuminen vie aikaa. Mutta juurikin korkeuserojensa vuoksi Dubrovnikissa pääsee helposti ihastelemaan mitä ihanimpia maisemia ja kauneimpia auringonlaskuja!

Dubrovnik yhdistää kaupunki- ja rantalomailun kulttuuriin ja historialliseen miljööseen. Kaupunki kuuluu Unescon suojelemiin maailmanperintökohteisiin. Siellä on vain n. 50 000 asukasta (kuten esim. kotikaupungissani Mikkelissä) mutta kaupunki tuntuu suuremmalta, vaikka vanhakaupunki (ja samalla kaupungin keskusta) ei erityisen kookas olekaan. Siellä on kuitenkin lukemattomasti ravintoloita ja baareja mistä valita ja ne tarjovat monipuolisesti paikallisia makuja (Kroatian ruokakulttuurista lisää täällä). Kaupungin keskustassa on joitakin merkkiliikkeitä edustettuina useiden matkamuistomyymälöiden lisäksi (muualla kaupungissa enemmän). Ilahduttavaa on, että nekin ovat sijoitettu kauniisti vanhoihin rakennuksiin.

VANHAKAUPUNKI GRAD

Vanhakaupunki eli Grad on rakennettu lähes kokonaan vaaleasta kivestä ja sen alustana toimii kiiltävät sileäpintaisiksi astutut kivilaatat. Kaikki sen rakennukset ovat punakattoisia ja niitä koristaa lähes poikkeuksetta ihastuttavat tummanvihreät ikkunaluukut. Kaikkialla on hyvin koristeellista ja idyllistä joskin aukioita lukuunottamatta kaupunki on hyvin sokkeloinen ja täynnä kapeita kujia. Gradissa sijaitsee mm. palatseja, kirkkoja ja katedraaleja, luostari ja suuri suihkulähde, jotka ovat jo itsessään nähtävyyksiä. Dubrovnikin vanhassakaupungissa on myös kuvattu Game of Thronesin jaksoja, sillä se on toiminut osittain varmasti faneille tuttuna King's Landinginä.








ANCIENT CITY WALLS

Vanhassakaupungissa vierailemisen lisäksi kannattaa ehdottomasti käydä kiertämässä sitä ympäröivät kaupungin suojaamiseksi alkujaan tuhatkunta vuotta sitten rakennetut muurit. Muurit ovat lähes 2 km pitkät ja kohoavat parhaimmillaan 25 metrin korkeuteen, joten sieltä on huikeat näkymät niin merelle kuin itse kaupunkiinkin. Kaupunginmuurit on Dubrovnikin suosituin nähtävyys, joten jonossa kulkemiseen kannattaa varautua, mutta voi siellä silti vapaasti pysähdellä ihastelemaan maisemia ja kuvaamaan. Päästääkseen kävelemään muureille tulee muuten ostaa lippu, joita myydän sisäänkäynneillä. Hintaa lipulla on 150 kunaa eli n. 20 euroa, mutta kierros on hintansa arvoinen!









BANJE BEACH - RESTAURANT, LOUNGE & CLUB

Banje Beach on rantaelämään keskittynyt palvelukeskus, johon kuuluu oma hiekkaranta. Osa rantaviivaa on tyhjää hiekkarantaa, johon voi vapaasti asettua palvomaan aurinkoa, ja osa on täytetty valkoisilla fresheillä aurinkopedeillä ja -tuoleilla, joihin saa palvelua ravintolasta. Päivisin aurinkotuolin vuokranneille on tarjolla mm. erilaisia hierontoja ja virvokkeiden lisäksi mereneläviin keskittyneeltä menulta voi valita tuoretta, paikallista ja herkullista ruokaa pienempään tai isompaan nälkään (kuten kuvan sininimpukat ja beef salad). Iltaisin paikka muuntautuu yökerhoksi, jossa on tyylikkäitä rantabileitä. Paikalle voi tulla myös veneellä, sillä siellä on oma yksityinen laituri.




HOTELLI HYVÄLLÄ ALTAALLA

Koska Dubrovnikissa ei rannat ole koolla pilattuja ja monesti ne voivat olla hyvinkin täynnä, on suositeltavaa valita hotelli, jossa on hyvä ja viihtyisä allasalue rauhallisempaan loikoiluun. Itse ainakin koin, että allasvisiitti suoraan aamupalalta oli hyvä ratkaisu, jolloin säästi myös kivasti aikaa, kun ei tarvinnut tulla rannalta takaisin hotellille siistiytymään (niitä jäätäviä portaita pitkin) eikä kantaa paljoa tavaroita mukanaan ylikansoitetulle rannalle. Dubrovnikissa lämpötilat huitelivat vielä tuohon aikaan melkein 35 asteessa, joten kuumimpaan aikaan sitä pysytteli mielellään altaan läheisyydessä!




Sellainen oli Dubrovnik! Palaisin mielellään uudestaan! Ensi kerralla haluaisin ehdottomasti tehdä veneretken, jonka yhtenä kohteena olisi ainakin upean näköinen ja kuuloinen luola nimeltä Blue Cave! Lisäksi voisin käydä katselemassa maisemia köysiratahissistä Srd-vuorelta käsin.

Mitäs tykkäsitte?

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

perjantai 25. elokuuta 2017

Addiktioni ATM

Myönnän. Oon vähän semmonen hurahtaja. Mun kiinnostuksen kohteet vaihtelevat kausittain: Milloin vuorossa on uudet treenimetodit, milloin DIY-projektit tai reseptikokeilut, milloin kauden tyylitrendit tai kosmetiikkauutuudet ja niin edelleen. Sitten taas yhtäkkiä sisustaminen alkaakin kiinnostaa ja olen pistämässä koko sisustusta uusiksi, vaikka kuukausi sitten totesin, ettei siihen oikeasti ole tarvetta. (Sisustusjuttuja muuten tulossa ;)

Positiivista on kuitenkin se, ettei kiinnostus koskaan täysin lopahda, vaan nämä mieltymykset vain vuorottelevat! Sen olen kuitenkin huomannut, että mulla on tapana rakastua joihinkin ruokiin niin palavasti, että syön niitä niin pitkään, että ne alkavat tursuaamaan ulos korvistani! Se on todistettu niin monta kertaa! Seuraavaksi listaan tällä hetkellä kierroksessa olevia ruokia:

Terveelliset jäätelöt - unelmien täyttymys! Oon käynyt käsiksi herkullisiin jätskeihin näin kesällä lähes päivittäin (ei sillä, maistuu kyllä muinakin vuodenaikoina)! Ja mikä parasta, ne on saanut nauttia ilman sokeria ja huonoa omatuntoa! Kyseessä on tietenkin kysynnän räjäyttäneet Lohilo -proteiinijäätelöt! Purkki toisensa perään on lähtenyt mukaani kaupasta. Nyt haussa olisi uutuusmaut: belgian chocolate, coffee cortado, chocolate brownie, goji vanilla ja aloe vera citrus! (Kertokaa jos törmäätte jossain? ♡)


Toisen terveysjätskin pyöräytän itse iltaherkutteluun. Se koostuu jäisestä banaanin puolikkaasta, marjoista ja BodyLabin proteinella proteiinijauhosta (joka on parasta ikinä!). Tämä nice cream voittaa markettijäätelötkin! Tekisinkö tästä simppelistä ja maistuvasta herkusta oman postauksensa?

Skyrin lakritsin makuinen rahka on uusin löytöni! En Skyrreistä muuten erityisemmin välitä, enkä koskaan niitä myöskään osta, sillä jos rahkaa syön, niin maustan sen itse, mutta tämä on kyllä poikkeus sääntöön! Ihanan paksua ja kermaista, aito lakritsin maku ilman esanssisuutta tai överimakeutta.

ProPudin suklaanmakuiset proteiinivanukkaat jatkavat vielä vahvasti listalla. Niitä tilattiin duunin välipalajääkaappiinkin ja ovat itseasiassa tehneet kauppansa niin hyvin, että tällä viikolla kerkesin itse syödä vain yhden!


Ja sitten vielä eräs tuote, johon en vain kyllästy. Chian siemen ja merisuola maissikakut. vähän oivariinia ja kalkkunaleikkelettä - Naam! Joskus on mennyt vahingossa koko paketti kerralla..

Sitten muita addiktion aiheita:

Oon hurahtanut äänikirjoihin. Aloitin kuuntelun Kreetan lomalla jo lentokoneessa ja sillä reissulla menikin sitten heti 2 kirjaa: Mielikuvituspoikaystävä (vähän yliarvostettu eikä oikeasti edes kovin hauska) ja Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä (nimensä mukaan uskomaton ja viihdyttävä)! Niiden lisäksi olen kuunnellut kirjoja usein bussimatkoilla ja kävelylenkeillä - vapauttaa kivasti kännykän näytön naaman edestä ja on mielenkiintoisempaa kuin musiikin kuuntelu! Suosittelen!

Modern Family. Olen ehkä vähän myöhäisherännäinen. Kaveri suositteli sarjan olevan parasta aivot narikkaan -viihdettä sisältäen samalla nokkelaa ja hyvää huumoria. Oli oikeassa. Synttäriviikonlopun sunnuntaina sitten yhdessä rötvättiin päivä sohvalla katsellen kyseisen perheen edesottamuksia ja nyt menenkin jo neljännessä kaudessa..


Body combat -tunnit. Oon käynyt aina silloin tällöin näillä eri taistelulajeihin pohjautuvilla intensiivisillä tunneilla ja siten niiden tekniikat ovat mulle tuttuja, mutta viimeaikoina olen innostunut niistä jopa siinä määrin, että meinasin jo aloittaa jonkin taistelulajin harrastamisen! Tosin ainakin vielä pidättäydyn näissä Elixian versioissa. Parasta on kun liikkeet vaihtelevat monipuolisesti ja lyönti- ja potkusarjoja tehdään nopeatempoisesti. Kunnon hikirääkki on taattu!



Matkustelu. Rakastan niin paljon reissaamista, uusien paikkojen näkemistä ja sitä lomatunnelmaa lämmöstä nyt puhumattakaan, että olisin jo nyt aivan valmis lähtemään uudestaan matkalle jonnekin päin maailmaa, vaikka edellisestä reissusta ei ole vielä kulunut viikkoakaan! Talvilomalla ON päästävä jonnekin!


Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

torstai 24. elokuuta 2017

Kroatia matkakohteena

NONIIN! Nyt loppuu mun viisi viikkoa kestänyt blogitauko, jonka aikana lomailin niin Suomessa kuin ulkomaillakin lähes avaamatta tietokonetta! Kesästä riittääkin rutkasti kerrottavaa! Syy paluuseeni juuri tänään on se, että olen vihdoin saanut perattua Kroatian matkakuvat ja tässä tuleekin nyt ensimmäinen postaus aiheesta! Tulin siis viime lauantaina viikon mittaiselta reissulta, jonka aikana tuli nähtyä niin DubrovnikSplit kuin ihana Hvarin saarikin. Tässä postauksessa kerron Kroatiasta matkakohteena yleisesti omien kokemuksieni pohjalta ja kohdekohtaiset tärpit julkaisen sitten myöhemmin.

Kysymys kuuluukin: Oletko haaveillut matkasta Kroatiaan? Minä ainakin ennen tätä reissua olin ja pitkään olinkin (ja itseasiassa palaan Kroatiaan vielä ensi vuonna)! Kroatia on ristiriitainen kohde: siellä on paljon hyvää - upeat vanhatkaupungit, kaunis luonto, suosiollinen ilmasto, runsaasti ihastuttavia ravintoloita ja hyvää ruokaa - mutta myös epäkohtia. Seuraavat seikat on hyvä tiedostaa ennen reissua.

Linnoitus Dubrovnikissa
Maisemaa Dubrovnikin vanhankaupungin muurilta muualle kaupunkiin

TURISMI

Kroatiassa turisteja riittää! Ihmisiä vilisee joka puolella ihan pipona (ainakin Dubrovnikissa, Splitissä ja Hvarilla, joissa vierailimme). Erityislaatuista Kroatian turismista tekee se, että sieltä puuttuvat lähes kokonaan "junttituristit" - nuo punaniskaiset kaljaa kittaavat I ♥ Croatia -t-paidat päällä tallustelevat vyölaukkusankarit. Sen sijaan turistit ovat pääsääntöisesti kaikki nuoria, kauniita ja erittäin hyvin ruskettuneita! Itse tunsin oloni lähes aina paikan isoimmaksi ihmiseksi. Oletukseni onkin, että Kroatia on tällä hetkellä se paikka, johon trendikkäät matkailijat ovat (nyt jo sankoin joukoin) löytäneet.

Huomiona kuitenkin, että ravintoloissa oli silti hyvin tilaa, sillä niitäkin oli pilvin pimein! Sen sijaan päiväretkille kannattaa varata paikat hyvissä ajoin (meille myytiin veneretkelle mentäessä eioota). Eniten ihmisiä on kohteiden vanhoissakaupungeissa ja siellä olevia nähtävyyksiä katsastaessa on hyvä varautua ruuhkiin. Varmastikin sesonki vaikuttaa turistien määrään, joten ehkä tämä elokuu ei ollut se ideaalein ajankohta välttääkseen kanssamatkailijat.

Split portti vanhaankaupunkiin
Dubrovnik vanhankaupungin aukio
Dubrovnikin vanhankaupungin pääkatu

LIIKKUMINEN

Kroatia on hyvin vuoristoinen maa ja kaupungit ovat monesti rakennettu vuorien juurelle kohoten laajentuessaan myös korkealle ylös kukkuloille. Dubrovnikissa ei kipuamiselta ja pitkiltä jyrkiltä portailta voi oikein välttyä. Samoin Hvarilla kulkeminen vaatii vähän normaalia parempaa kuntoa, ellei sitten majoitu ja kulje vain saaren rannikkoa pitkin. Split sen sijaan onkin huomattavasti littanampi kaupunki ja siellä korkein kohta on vanhassakaupungissa sijaitseva puistomainen Marjan kukkula, joka itsessään on jo nähtävyys Splitissä (ne näköalat ovat kipuamisen arvoiset!).

Auton vuokraaminen kohteissa on oikeastaan aika turhaa, sillä vanhoissakaupungeissa ei joko pysty tai mahdu kunnolla autoilemaan. Lisäksi tieverkostot ovat varsinkin Dubrovnikissa korkeuseroista lienee johtuen aika alkeelliset. Varaa ajovirheille ei monesti ole ja kääntyminen ristäyksistä ilman levikkeitä voi olla yllättävän haastavaa. Lisäksi parkkipaikat ovat kiven alla ja muutenkin parkkiruudusta saa pulittaa tietojeni mukaan n. 6€/h. 

Autoilu Hvarin kaupungin keskustassa ei ole edes oikein mahdollista. Siirryttäessä saaren sisällä toiseen kaupunkiin tai kylään, voi silloinkin olla helpompi käyttää bussiyhteyksiä. Pidemmätkin matkat kaupunkien välillä (kuten Dubrovnik-Split) voidaan taittaa bussilla. Huomiona muuten, että osa matkasta kulkee Bosnia & Herzegovinan puolella, joten matkalla kysytään passia ja tulee myös maksaa tiemaksuja!

Meillä oli vuokrattuna auto koko viikoksi, mutta käytimme sitä ainoastaan kulkiessamme lentokentän ja hotellin väliä sekä matkatessamme Dubrovnikista Splittiin ja takaisin, joten suurimman osan ajasta se seisoi käyttämättömänä, kun kuljimme jalan ja välillä taxilla. Pyöriäkin on mahdollista vuokrata, mutta kaupunkien keskustoissa ei ihmispaljoudesta ja kapeista kujista johtuen mahdu oikein pyöräilemään. Suositukseni onkin laittaa hyvät kengät jalkaan ja liikkua jalan huvin ja urheilun vuoksi!

Dubrovnikin vanhankaupunki eli Grad on auto free zone
Paikallisilla riittää veneitä
Portaita silmänkantamattomiin reitillä hotellille Dubrovnikissa

.
RANNAT

Rannat eivät ole se juttu matkustettaessa Kroatiaan. Kivisellä seudulla rannat ovat hyvin pieniä ja kivikkoisia, monesti vaikeakulkuisia ja aivan täynnä ihmisiä. Niitä on kuitenkin useita, joten on mistä valita. Luonnon puolesta rannikko on tosin erittäin kaunista joskin karua ja Adrianmeri kimaltelee kauniin turkoosina, joten missään nimessä ei kannata tyytyä vain hotellin altaaseen!

Itse vietin rantapäivää vain kahdella rannalla - yhdellä Dubrovnikissa ja yhdellä Splitissä. Dubrovnikin rannaksi valikoitui Banje Beach, jonka yhteydessä oli ravintola ja kaikki tarvittavat palvelut. Rannan aurinkotuolein ja -pedein varustettu puoli oli jo täynnä, joten pyyhe täytyi levittää rantahietikolle. Se ei muuten ollutkaan mitenkään helppo tehtävä, sillä ranta oli niin täynnä, ettei sinne mahtunut edes kahta pyyhettä vierekkäin minnekään. Monet rannat Dubrovnikissa sijaitsevat kalliolla, mutta tällä rannalla oli karkea hietikko alustana ja se jatkui mereen, joten siellä pystyi hyvin käydä vilvoittumassa ilman uimakenkiä. Plussaa ranta saa loistavasti ravintolamiljööstä, josta sai erinomaista ruokaa ja virvokkeita.

Splitissä valituksi tullut ranta Bacvice Beach oli suurempi ja mikä parasta: ranta ja merenpohja olivat hienoa hiekkaa. Sekin oli kansoitettu täyteen, mutta onnistuimme kuitenkin saamaan aurinkotuolit. Rantavesi muistutti Kreetan Elafonissia, sillä yhteläisyydellä, että vesi oli monen sadan metrin matkalta erittäin matalaa ja ihanan lämmintä. Kahlasinkin kauas merelle ja asettauduin kellumaan uimapatjalleni. Välillä oli hyvä hakea rannan lukuisista kioskeista virvokkeita ja jäätelöä!

Yleisesti ottaen Kroatian rannoista sanotaan, että niiden palvelutarjooma ei vastaa lähellekään Espanjan tai Kreikan valikoimaa, mutta ainakin näiltä rannoilta löytyi kaikki tarvittava vesiurheilumahdollisuuksia lukuunottamatta. Veneitä, kanootteja, vesijettejä jne oli kyllä vuokrattavissa, muttei niinkään uimarantojen läheisyydessä.

Bacvice Beach Splitissä
Bacvice Beachin rantatuolit

Banje Beachin miljöö rantaravintolasta käsin

.
RAVINTOLAT JA RUOKA

Kerrottakoon alkuun, että Kroatiassa on käytössä oma rahayksikkönsä - kuna. Yksi euro vastaa noin 7,4 kunaa. Olin ennen reissua lukenut Kroatian hintatason olevan Suomeen verrattuna hyvin kohtuullisen, joten yllätyin suuresti, kun kaikkialla ravintoloiden annoshinnat poukkoilivat 150 kunan ympärillä eli yli 20 eurossa! Drinkeistä sai rannan läheisyydessä (missä sen toki mieluusti joi) maksaa noin 10 euroa. Viinipullojen hinnat vaihtelivat ravintoloittain, mutta kyllä nekin tavoittivat jo Suomen hintoja. Hintataso oli Splitissä aavistuksen edullisempi kuin Dubrovnikissa ja Hvarilla sen sijaan oli kaikkein tyyreintä.

Mitä siellä sitten syötiin ja juotiin? Kroatiassa ei ole paljoa muualta tulleita ruokia tai edes pikaruokaketjuja (ei sillä, että kaipaisin). Sen sijaan Kroatialle ominainen ruoka käsittää makuja Balkaniasta, Italiasta kuin myös Keski-Euroopasta. Italialaista puolta edustivat pastat ja risotot ja keski-eurooppalaista antia olivat pataruoat ja dumplinit (knöödelit?). Kalaa ja äyriäisiä oli tarjolla paljon ja monipuolisesti. Myös kaikki lihat ankasta lampaaseen olivat menuissa edustettuina. Lisukkeita oli monesti mukavan pitkä lista valittavana - perunaa eri muodossa, riisiä, paistettuja kasviksia, salaattia ja lähes poikkeuksetta paistettua swiss cabbagea (mikähän on suomenkielinen nimi?). 

Kevyempiä salaatteja sekä juusto- ja leikkelelautasia on myös tarjolla paljon. Välipalaksi on muuten oiva vaihtoehto haukata suolaista burek-piirasta! Juomapuolikin oli itselleni suosiollinen, sillä Kroatiasta saa monesta paikkaa proseccoa sekä kuivaa omenasiideriä. Lisäksi erityisesti erilaiset spritzit ovat siellä suosiossa. Palvelukulttuurista sen verran, ettei palvelu missään nimessä ollut huonoa, mutta monessa paikassa siitä valitettavasti huokui välinpitämättömyys. Hvarin saaren kohteissa ei kuitenkaan törmätty kyseiseen ongelmaan.

Ensimmäiset ateriat Kroatiassa - kroatialaisia lihapullia lisukkeineen ja pihvisalaatti
Aamiaiset kaikissa neljässä hotellissa olivat monipuolisuudessaan samankaltaiset
Lounaaksi tryffelipastaa ja juustolautanen Splitissä
Hyvin perinteinen kroatialainen kala-annos kaalipedillä

YÖELÄMÄ

Sanoisin, että kaikissa kolmessa kohteesta löytyy vilkas yöelämä ja juhlijat ovat nimenomaan niitä nuoria ja kauniita! Dubrovnikissa on ehkä vähiten varsinaisia baareja ja klubeja, mutta siellä istutaan suurilla terassialueilla drinkeillä yömyöhään musiikin soidessa tai parhaimmillaan livemusiikin säestämänä. Näin me itsekin teimme ja varsinaiset biletyskokemukset jäi saamatta.

Splitissä yöelämä on monipuolisempaa. Sieltäkään klubeilta tai pubeista ei ole kokemuksia, sillä keskityimme drinkkeihin ja prosecon lipitykseen rantapromenadin eli Rivan rantaravintoloissa, mutta innokkaita sisäänheittäjiä oli paljon liikkeellä ja monet turistit olivat liittyneet hilpeisiin Pub Crawl -seurueisiin.

Hvarin saarelta löytyy taas useita ulkoilmaklubeja, joista ehkä kuuluisin on Hula Hula Beach Bar, jossa oli kova meno jo heti pimeän tullen musiikin pauhatessa, valojen vilkkuessa ja ihmisten tanssiessa. Tämänkin paikan kävimme vain katsastamassa ja suuntasimme illalliselle (olenkohan tulossa vanhaksi?). Myös lähempänä keskustaa oli paljon ihmisiä liikkeellä sataman baareissa ja ravintoloissa, joten menoa ja bileseuraa Hvarilla riittää takuulla. Tämä taitaakin olla tyttöjen ensi vuoden synttärireissukohde ;)


Miltäs Kroatia vaikuttaa kertomani perusteella? Onko muuten ennestään tuttu vai tuntematon kohde? :)

Voit seurata minua ja blogiani myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis