maanantai 11. tammikuuta 2016

Terveellinen porkkana-juustokakku

Alkaneesta kevyemmästä ruokavaliosta huolimatta en voinut vastustaa kiusausta kokeilla viikonlopun kunniaksi tätä superherkullisen oloista ja täysin laittomalta kuulostavaa porkkana-juustokakkua, joka tosin on myös terveellistä. Aika uskomattomalta toki kuulostaa. Onnistumisprosentti näissä terveellisissä herkuissa ei ole aina ollut kovinkaan korkea, johtunee sitten joko taidoista, yleensä tapahtuvasta soveltamisesta tai suoranaisesti liian terveellisistä ainesosista. Tottahan se tietenkin on, että ne ovat rasva ja sokeri, jotka herkuista tekevät niin herkkuja. Mutta onneksi elimistö tarvitsee hyvälaatuista rasvaa ja makeuttajaakin on monenlaista!

Näillä alkupuheilla todettakoon siis, että tässä reseptissä on kyllä rasvaa, mutta se on hyvää rasvaa, jonka lähteinä on mantelit ja kookosöljy! Lisäksi kakusta löytyy paljon proteiinia ja tietenkin terveellistä porkkanaa. Muuten resepti on gluteeniton ja halutessaan sokeriton, eikä hiilareitakaan ole hirveästi. Eli pienellä itsehuijauksella kyseessä on suorastaan salaatti. 


PORKKANAKAKKUOSUUS

1 1/4 dl Gluteenitonta jauhoa
1 1/4 dl Cookies and cream proteiinijauhetta (vanilja käy myös)
1 1/4 dl Mantelijauhoa
3 1/2 dl  Porkkanaraastetta
1 1/2 dl Steviaa
1 1/4 dl Palmusokeria / agavesiirappia / erytritolia
3/4 dl Kookosöljyä
1 Kananmuna ja 1 valkuainen
3/4 dl Makeuttamatonta omenasosetta
1 tl Vaniljauutetta
1 tl Ruokasoodaa
1 tl Leivinjauhetta
1/2 tl Hyvälaatuista suolaa
1 tl Kanelia

JUUSTOKAKKUOSUUS

400 g Maustamatonta kevyt tuorejuustoa
1 mitallinen (paketissa mukana tuleva) Cookies and cream proteiinijauhetta (vanilja käy myös)
1 1/2 dl Rasvatonta turkkilaista jugurttia
2 valkuaista
1/2 tl Vaniljauutetta


1. Esilämmitä uuni 175°C asteeseen. Voitele (ja halutessasi korppujauhota) tai vuoraa leivinpaperilla läpimitaltaan 20cm vuoka.

2. Aloita valmistamalla porkkanakakkutaikina. Sekoita isossa kulhossa kaikki jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja mausteet keskenään sekaisin.

3. Vispaa toisessa kulhossa makeutusaine ja/tai sokeri/siirappi, omenasose, kookosöljy, munat ja vaniljauute sekaisin.

4. Sekoita neste kuiviin aineisiin varovasti kunnes seos on tasaista.


5. Raasta porkkanat hienoksi ja lisää taikinaan.


6.. Jatka valmistamalla juustokakkuosuus. Sekoita kaikki siihen tulevat aineet kulhossa kunnes seos on tasaista.

7. Kokoa kakku vuokaan. Laita kakkuvuokaan ensin puolet porkkanakakkutaikinasta ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle juustokakkuseosta ohueksi kerrokseksi. Lusikoi loppu porkkanakakkutaikina juustokakkuseoksen päälle tasaisesti ja lopuksi taas levitä juustokakkukerros, jonka tulisi peittää koko kakun päällys.



8. Paista keskitasolla 40-50 minuuttia, kunnes hammastikkutesti näyttää vihreää valoa (eli keskeltä kokeltaessa ei jää taikinaa kiinni tikkuun). Jos kakku näyttää alkavan tummua jo puolessa välissä, peitä se foliolla. Jäähdytä vuoassa.


9. Nauti ystävien kanssa, jottet syö koko kakkua kerralla!

Käytin taikinan makeutukseen pääosin steviaa, mutta laitoin sekaan myös agavesiirappia n. 3/4 desiä. Käyttämäni turkkilainen jugurtti oli 10%. Taikinat valmistuivat nopeasti ja vaivattomasti. Olisin voinut syödä ne sellaisenaan! Uteliaisuus lopputulosta kohtaan sai kuitenkin saattamaan kakun uuniin saakka. Itselläni paistoaikaa meni aika tasan 50 min. Kakku kohosi hyvin uunissa ja pinta ruskettui hieman loppuajasta. Kakun pinta laski jäähtyessä, mutta koostumus oli oikein mehevä ja kostea. Mikään ainesosa ei maistunut erikseen läpi, vaan lopputulos todella maistui ihkaoikealle ihanalle porkkanakakulle, jolle juustokakkuosuus toi mukavaa kermaisuutta. Lopputulos vei kielen mennessään!

Ps. Ensi kerralla ajattelin kokeilla reseptiä niin, että paistan erikseen porkkanakakun ja sitten väsään siihen liivatepohjaisen juustokakun päälle!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥