Hyvää neljättä ja viimeistä adventtia ennen joulua!
Tiedän, että olen hyvin myöhässä, niin kun lahjojen kanssa
yleensäkin, mutta tässä olisi muutama helppo ja hyödyllinen joululahjaidea
mattimyöhäisille. Nykypäivänä, kun kaikilla on jo kaikkea, ilahduttaa itse
tehdyt lahjat jouluna monia kaikista eniten. Ne ovat hyvä vaihtoehto myöskin
jos ei ole laittaa älyttömiä summia joululahjoihin. Sellaisen
saaminen/antaminen kuitenkin osoittaa, että on nähty vaivaa, eikä vain tuhlattu
rahaa. Itse tällaisena näpertäjänä tykkään tehdä ja kokeilla kaikkia uusia
reseptejä, koristuksia ja oikeastaan kaikkea kaunista ja kivaa mihin
näppäryyteni ja näkemykseni riittävät.
Niimpä myös tänä jouluna ajattelin ilahduttaa läheisiäni
valmistamalla pieniä kotitekoisia joululahjoja (onneksi suurimmalla osalla
lahjojen saajista ei ole tietokonetta, niin pysyvät salaisuuksina
aattoiltaan..:) Tässä niistä kolme:
1. KOTIKEITTÄJÄN SINAPPI
Mikä sopiikaan paremmin kinkun kaveriksi? Oiva lisäys joulupöytään siis. Tällä reseptillä tulee omaan makuuni juuri sopivaa sinappia: potkua löytyy, mutta on miellyttävän pehmeän ja makean makuista.
Vaikeusaste: Onnistuu keltä vaan
Tarvitset:
- 4 dl kuohukermaa
- 3 dl sinappijauhoa (saa marketeista)
- 2 dl sokeria
- 4 tyhjää pilttipurkkia (kannet tallella)
- lahjapaperia/kangasta
- lahjanarua/kangasnauhaa
- pikaliimaa
Eli lisää kuohukerma, sokeri ja siivilöity sinappijauho kattilaan ja lämmitä seosta koko ajan hämmentäen. Kun seos pulpauttaa pari kiehumiskuplaa ota pois levyltä ja kaada notkeana tyhjiin pilttipurkkeihin. Jäähdytä huoneenlämmössä. Leikkaa lahjapaperista/kankaasta kannen avulla mittaamalla sopivankokoisia ympyröitä kannen koristeeksi niin, että reunan yli jää n. 2cm paperia/kangasta. Laita kanteen pikaliimaa ja länttää se keskelle ympyrän nurjaa puolta. Taita reunat alaspäin ja sido kannen ympärille naru rusetille. Säilyy jääkaapissa ainakin puoli vuotta.
Tarvittavat 3 ainesosaa ja säilöntäpurnukoita |
Kansien päällysteet kätevästi lahjapaperista |
Eiks ookki söpö? |
2. ITSE VALETUT KYNTTILÄT
Talven pimeydessä tunnelmaa luo mitä parhaiten kynttilän
liekit. Kynttilöitähän voi valmistaa kotona vaikka minkälaisia ja monella eri
tekniikalla. Valitsin tähän sen helpoimman tavan, joka ei myöskään vaadi mitään
hankintoja vaan ohjeessa luodaan vanhasta uutta!
Vaikeusaste: Vaatii varovaisuutta
Tarvitset:
- vanhoja kynttilän jämiä
- huonon kattilan
- lämpöä kestäviä lasipurnukoita
Valitse väriltään yhtenäisiä kynttilän jämiä (sekoittamalla
eri värejä tulee helposti likaisen ruskeita kynttilöitä..) ja sulata ne
keskilämmöllä huonossa kattilassa, jota ei tarvita enää ruoanvalmistuskäyttöön
(itselläni on tätä varten oma pikkukattila ...jolla tosin eräs ystäväni
tietämättään keitti kerran aamupuurot x) maistui kuulemma erikoiselle, heh
heh). Poimi sulaneesta kynttilämassasta sydänlangat haarukalla ja suorista ne
pitkiksi talouspaperin päälle. Kaada sula massa varovasti
purnukoihin niin, ettei steariinia roisku astioiden reunoille
(kaatonokallinen kattila jees, suppilo tosijees). Kauniin lopputuloksen
saamiseksi ei kannata suinkaan kaataa täyteen. Anna jähmettyä kunnes kynttilän
pintaan on kovettunut kerros. Mittaa ja leikkaa sopivan pituinen sydänlanka,
joka on sitä ympäröivän steariinikerroksen takia helppo tökkäistä keskelle
kynttilää pystyyn. Anna jähmettyä loppuun. Halutessaan purnukoita voi vielä
koristella mielensä mukaan.
Etualan kynttilä on valettu jugurttipurkkiin ja siihen on pohjalle laitettu koristekiviä, 2 taempaa on valettu pikakahvipurkkeihin ja oikealla oleva kynttilä oli ennen suolakurkkupurkki |
Etualan kynttilä - entinen dippikulho |
3. KÄSINTEHDYT KONVEHDIT
Ei ole joulua ilman suklaata! Mitä jos unohtaisit kuitenkin
jokajouluiset juhlapöydän konvehdit ja panostaisit ennemmin omatekoisiin? Niitä
voisi tehdä halutessaan monenlaisia tai valita yksi lempiresepti.
Terveellisempi vaihtoehto on raakasuklaa, jota käytetään tässä reseptissä ja
sen lisäksi näistä konvehdeista löytyy karamellitäyte.
Vaikeusaste: Vaatii tarkkuutta
Tarvitset:
(n.25 pientä konvehtia)
- tehosekoitin
- suklaa- tai jääpalamuotti
- 2 dl sulatettua raakasuklaata (itse valmistettua tai
kaupasta)
- 10 taatelia (pieniä)
- 2 rkl kookosöljyä
- 0,5 tl vaniljauutetta
- ripaus merisuolaa
Kaada sulaa raakasuklaata hieman suklaa- tai jääpalamuottien
pohjalle ja laita tasaiselle alustalle pakastimeen. Valmista suklaan
kovettuessa karamellitäyte. Sitä varten liota taateleita noin 15 minuuttia ja
poista niissä mahdollisesti olevat kivet. Lisää taatelit, sula kookosöljy,
vaniljauute ja ripaus merisuolaa tehosekoittimeen ja sekoita hienoksi. Lisää
sekaan tarvittaessa sen verran vettä, että seoksesta tulee tasaista
karamellimaista sosetta. Ota muotti pakastimesta ja lisää jokaiseen muottiin
pikkulusikalla karamelliä, niin ettei se yllä ihan reunoihin asti. Täytä muotit
reunoihin saakka jäljelle jääneellä suklaalla. Laita muotti takaisin
pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Säilytys valmistuksen jälkeen jääkaapissa.
Nää taatelit oli supermehukkaita! |
Sulatettu raakasuklaa |
Taatelitahna - oikeesti maistu tosi karamelliselle |
Valmiit konvehdit - parhaimmillaan käärittynä silkkipaperiin |
Paketoituna valmiina pukinkonttiin |
Tosi hyviä ideoita! Harmi etten kerennyt toteuttaa tänä vuonna. Ensi jouluna sitten! :)
VastaaPoistaKiitos! :) Kyllähän näitä voi onneksi tehdä muihinkin juhliin lahjaksi, vaikka tupareihin tai sitten ihan omaksi iloksi! Aina löytyy hyviä syitä vähän näpertää ;)
Poista