keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Markettien parhaimmanmakuiset proteiinipatukat tarkastelussa

Oon aina kausittain aikamoinen proteiinipatukkasyöppö, sillä niiden olemassaolo helpottaa elämää: proteiinipatukoita on helppo pitää mukana, niistä saa lisäenergiaa ennen treeniä, sen jälkeen tai jos muuten ruokailuvälit uhkaavat venyä ja tietenkin oleellinen on sekin seikka, että ne ovat makeita - tällainen sokerihiiri kun olen. Ihan joka päivä en niitä kuitenkaan napostele, sillä aina kun puhdasta ruokaa on saatavilla, on se valintani. Kuitenkin aikojen saatossa on tullut maistettua paljon erimakuisia proteiinipatukoita monilta eri merkeiltä (meinasin kirjottaa "jos jonkinmoista patukkaa" mutta tajusin onneksi vaihtaa ilmaisua) ja voin todeta, että niiden maussa, rakenteessa ja ravintoarvoissa on huimia eroja!

Olen nyt listannut 7 parasta markettien proteiinipatukkaa perustuen vain ja ainoastaan makuun! Seuraavassa sitten tarkastellaan mitkä niistä on terveydellisesti oikeasti hyviä valintoja. Listalle mahtui onneksi monta hyvät arvot omaavaa tuotetta, mutta myös monta epäterveellistä patukkaa! Arvoja tarkastellessa miinusta saa suuresta energiamäärästä, alhaisista proteiineista ja sitten taas korkeasta rasvan, hiilarin ja varsinkin sokerin määrästä. Päinvastaiset arvot tuovat plussaa. Listauksessa punaisella on merkitty arvot, jotka ovat listauksen kaikkein huonoimmat ja vihreällä parhaimmat. Muuten en erityisemmin ota kantaa tuotesisältöön, mutta olen tummentanut sisällöistä oleelliset.


1) Sportyfeel Protein+ Fine Licorice

Maitosuklaakuorrute
 (18%) [makeutusaine (maltitolit), kaakaovoi, täysmaitojauhe, kaakaomassa, emulgointiaine (soijalesitiini), aromi], maitoproteiini, makeutusaine (maltitolisiirappi), kosteudensäätelijä (glyseroli), kollageenipeptidit, heraproteiini-isolaatti (maidosta), soijakrispi (4%) (soijaproteiini-isolaatti, kaakaojauhe, tapiokatärkkelys), palmuöljy, väri (kasviperäinen lääkehiili), lakritsinjuuriuute, tähtianisöljy, makeutusaine (sukraloosi)


Sisältää maitoa ja soijaa. Saattaa sisältää pieniä määriä gluteiinia, kananmunaa, maapähkinää ja muita pähkinöitä. Sisältää runsaasti proteiinia. Ei lisättyä sokeria. Sisältää luontaisesti sokereita. Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (60 g)
○ Energiaa (kcal) 350 // 210
○ Proteiinia (g) 41,2 // 24,7
○ Rasvaa (g) 10,5 // 6,3
    • josta tyydyttynyttä (g) 6,1 // 3,7
○ Hiilihydraatteja (g) 34,9 // 20,9
    • josta sokereita (g) 1,7 //1
○ Suolaa (g) 0,36 // 0,22

Tässä Lidlin luotsaamassa patukassa on listauksen patukoista eniten proteiinia ja samalla vähiten rasvaa ja sokereita 100 grammaa kohden. Kalorisisällöltään se jää vain muutaman yksikön päähän matalakalorisimmasta tuotteesta. Maitosuklaalla ohuesti päällystetyn patukan maku on miellyttävän lakritsinen ja koostumus on pehmeä ja kostea, eikä yhtään niin jauhomainen kuin on totuttu.

2) Maxim Crispy Brownie

Maitoproteiini
makeutusaineella makeutettu suklaa (20%), (makeutusaine (maltitoli), kaakaovoi, maitojauhe, kaakaomassa, emulgointiaine (soijalesitiini), aromit, hydrolisoitu liivate, sakeuttamisaine (polydekstroosi), kosteudensäilyttäjä (glyseroli), soijaproteiini, soijamurot (3,4%) (soijaproteiini, tapiokatärkkelys, suola), kaakaovoi, vähärasvainen kaakaovoi, vähärasvainen kaakao, soijaöljy, aromit, suola, makeutusaine (sukraloosi), emulgointiaine (soijalesitiini). 


Sisältää maitoa ja soijaa. Saattaa sisältää pieniä määriä kananmunaa, maapähkinää, pähkinää (saksan-,pekaani-,mantelia, cashew-,hassel-, macadamia-, para -ja pistaasipähkinää) ja seesaminsiementä.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (50 g)
○ Energiaa (kcal) 357 // 178,5
○ Proteiinia (g) 40 // 20
○ Rasvaa (g) 13 // 6,5
    • josta tyydyttynyttä (g) 7,1 // 3,55
○ Hiilihydraatteja (g) 24 // 12
    • josta sokereita (g) 2,7 // 1,35
○ Suolaa (g) 1 // 0,5

Makunsa puolesta tämä patukka on oma lemppari! Se on todella rapsakka ja menee ihan suklaapatukasta. Onneksi sen arvotkin on kunnossa! Proteiinia on gramma vähemmän kun edellisessä eli sen määrä on kiitettävä eikä rasvaakaan ole liiaksi. Hiilihydraatteja on listauksen patukoista vähiten, mutta sokeria on silti pikkuisen enemmän kuin Sportyfeelin lakritsipatukassa. Patukassa on myös paljon kuituja. Suolaa on listauksen patukoista eniten, mutta määrän ollessa 1% sillä ei ole mitään merkitystä.

3) Puls Fit Chocolate, Goji & Cranberry

Maltitolisiirappi
, tumma kuorrutus (18%) (sokeripalmuöljy, kaakaojauhe, emulgaattori: soijalesitiini, aromi: suklaa), heraproteiinikonsentraatti (10.2%), soijaproteiini-isolaatti (9.1%),soijaproteiiniekstrudaatti (riisijauho, soijaisolaatti, rasvaton soijajauho, kuivattu ohramallas), karpalot (8%), polydekstroosi (kuitu)palmuöljy, rasvaton maitojauhehumekrantti: glyseroli, goji (1,5%), omenakuitua, stabilointiaine: kalsiumkarbonaatti, palmuöljy, kaakaojauhe (0,6%), emulgaattori: soijalesitiini, L-karnitiini (0,3%), suola, vitamiinit (B1, B2, B6, B12, niasiini, pantoteenihappo, biotiini, foolihappo, E, C), aromit, makeutusaine: steviaglykosidi.


Sisältää maitoa ja soijaa. Voi sisältää jäämiä pähkinöistä, maapähkinöistä, seesaminsiemenistä ja sulfiitista.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (40 g)
○ Energiaa (kcal) 342 // 137
○ Proteiinia (g) 20,8 // 8,3
○ Rasvaa (g) 15,3 // 6,1
    • josta tyydyttynyttä (g) 4,8 // 1,9
○ Hiilihydraatteja (g) 36,7 // 14,7
    • josta sokereita (g) 18,4 // 7,4
○ Suolaa (g) 0,34 // 0,13

Tummallasuklaalla kuorrutettu marjaisa patukka on todella raikas ja mehevä! Aitojen karpaloiden ja gojimarjojen lisäksi se sisältää lisättyä kuitua sekä monia vitamiineja ja mineraaleja! Lisäksi sen terveellistä vaikutusta tuetaan L-karnitiini-aminohapoilla. Patukassa on listauksen alhaisin kaloripitoisuus mutta myöskin proteiinia on niukiten. Rasvan määrä on kohtuullinen. Hiilihydraatteista sokereita on aika paljon, mutta suuri osa niistä on polyoleja (sokerialkoholi=käytetään makeutukseen), jotka sisältävät vain murto-osan sokerin energiasta.

4) NIX Vanilja

Vanilja: Maitosuklaakuorrutus (sokeri, kaakaovoi, maitojauhe, kaakaomassa, emulgointiaine [soijalesitiini], aromi), proteiinisekoitus (maitoproteiini, hydrolysoitu kollageeni, soijaproteiini), glukoosisiirappisoijamuro (soijaproteiini, riisijauho, mallasuute [ohra], suola), kosteudensäilyttäjät (glyseroli, sorbitoli), vesi, palmuöljy, kondensoitu maito, inverttisokerisiirappi, aromi, väri (beetakaroteeni), emulgointiaineet (rasvahappojen mono- ja diglyseridit), täyteaine (mikrokiteinen selluloosa), suola.


Sisältää maitoa ja soijaa.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (45 g)
○ Energiaa (kcal) 418 //  188
○ Proteiinia (g) 30 // 18
○ Rasvaa (g) 17 // 7,4
    • josta tyydyttynyttä (g) 9,6 // 4,3
○ Hiilihydraatteja (g) 38 // 17
    • josta sokereita (g) 23 // 10
○ Suolaa (g) 0,5 // 0,2

NIXeihin ja varsinkin tähän vanilja versioon ihastuin heti ensimaistamalta. Olen itseasiassa tehnyt postauksenkin uutuuksista (löytyy täältä). Patukka maistuu toffeen ja suklaan yhdistelmältä, jolle krispit antavat rapeaa suutuntumaa patukan ollessa kuitenkin pehmeä pureskeltava. Muistuttaa aika pitkälti Susu-palaa! Proteiinia patukassa on ihan kiitettävästi ja rasvan määrä on suht kohtuullinen. Yli puolet siitä on kuitenkin huonoa tyydyttynyttä rasvaa. Hiilareitakin on aika paljon ja niistä merkittävä osa tulee sokereista.

5) Tupla+Protein Choco Almond

Proteiiniseosta (heraproteiinikonsentraattia (maidosta), maitoproteiini-isolaattia, hydrolysoitua liivatetta), UTZ-sertifioitua maitosuklaata (19%) (sokeria, kaakaovoita, täysmaitojauhetta, kaakaomassaa, emulgointiainetta (soijalesitiiniä), aromia), kosteudensäilyttäjää (glyserolia), osittain invertoitua sokerisiirappia, täysmaitojauhetta, mantelia (6%), kookosöljyjauhetta(sisältää maitoa), rapsiöljyä, vähärasvaista kaakaojauhetta, ohramallasuutetta, aromeja, suolaa, hapettumisenestoainetta (tokoferoliuutetta).


Sisältää maitoa ja soijaa. Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää, munaa, maapähkinää, hasselpähkinää ja pekaanipähkinää.
Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (55 g)
○ Energiaa (kcal) 434 // 238,7
○ Proteiinia (g) 31 // 17,05
○ Rasvaa (g) 18 // 9,9
    • josta tyydyttynyttä (g) 7,4 // 4,07
○ Hiilihydraatteja (g) 40 // 22
    • josta sokereita (g) 27 // 14,85
○ Suolaa (g) 0,2 // 0,11

Patukka muistuttaa hyvin paljon oikeaa Tuplaa, mikä sattuukin olemaan yksi suosikki suklaapatukkani! Oikeaan Tuplaan verrattuna siinä on kuitenkin runsaasti proteiinia, ihan proteiinipatukoidenkin mittarilla, ja hiilareita siitä on saatu karsittua pois. Niiden määrä on kuitenkin edelleen todella korkea kuin on myös sokereidenkin osuus. Rasvan määrä on samainen kuin perinteisessä versiossa ollen melkeen 20%, mutta sisältämänsä mantelin puolesta sitä antaa vähän anteeksi. Energiamäärä on kuitenkin ikävän korkea. Vain todellisiin herkutteluhetkiin.

6) NAX Valkosuklaa

Valkosuklaa
 (78%) (kaakaovoi, sokeri, heraproteiini (maito), maitojauhe, emulgointiaine (soijalesitiini), vaniljauute), soijaproteiinimuro (15%) (soijaproteiini, kaakaojauhe, tapiokatärkkelys, riisijauho), heraproteiinimuro (7%) (heraproteiini (maito), riisijauho, emulgointiaine (soijalesitiini)), aromi.


Sisältää maitoa ja soijaa. Saattaa sisältää jäämiä pähkinöistä, maapähkinöistä, gluteenista ja kananmunasta.

Ravintosisältö / 100 g // patukka (35 g)
○ Energiaa (kcal) 538 //  188
○ Proteiinia (g) 30 // 11
○ Rasvaa (g) 32 // 11
    • josta tyydyttynyttä (g) 20 // 7
○ Hiilihydraatteja (g) 33 // 12
    • josta sokereita (g) 28 // 10
○ Suolaa (g) 0,16 // 0,04

NAX valkosuklaa on taas rehellisesti proteiinipitoinen valkosuklaapatukka. Siltä se tosin maistuukin! Se on rakenteeltaan kiinteän suklaalevymäinen rapeilla proteiinikrispeillä muistuttaen riisisuklaata. Siinä on patukoista suhteessa eniten energiaa sekä rasvaa (yli 30%), josta vielä yli 60% on tyydyttynyttä. Hiilihydraatteja ja varsinkin sokeria on myös reilusti. Proteiininmäärä on kuitenkin hyvä ollen 30%. Tämä patukka ei siis todellakaan ole jokapäiväinen naposteltava jos haluaa pitää makrot järkevinä. Tosin patukka on kooltaan pieni, ettei se sinällään kykene pilaamaan koko päivän ruokailuja.

7) Gainomax Blueberry

Maitoproteiini, jogurttikuorrute
 (20%) (sokeri, kaakaovoi, rasvattomasta maidosta valmistettu jogurttijauhe (sisältää maitoa), laktoosi, emulgointiaine soijalesitiini, aromeja, happamuudensäätöaine sitruunahappo, hydrolysoitu vehnägluteeni, glukoosisiirappi, sokeri, kosteudensäilyttäjä glyseroli, soijamuro (soijaproteiini, tapiokatärkkelys, suola), soijaöljy, Mustikkaa (1,5%), isomaltuloosi*, heraproteiinimuro (heraproteiini (sisältää maitoa), riisijauhe, emulgointiaine soijalesitiini), aromeja (sisältää maitoa), happamuudensäätöaine: sitruunahappo, emulgointiaine soijalesitiini.


Sisältää maitoa ja soijaa. Voi sisältää pieniä määriä pähkinää, maapähkinää, seesaminsiementä jakananmunaa.
*Isomaltoosi on glukoosin ja fruktoosin lähde

Ravintosisältö / 100 g // patukka (60 g)
○ Energiaa (kcal) 390 //  230
○ Proteiinia (g) 30 // 18
○ Rasvaa (g) 12 // 6,9
    • josta tyydyttynyttä (g) 5,5 // 3,3
○ Hiilihydraatteja (g) 41 // 24
    • josta sokereita (g) 30 // 18
○ Suolaa (g), 0,3 // 0,2

Herkullisella jugurttikuorrutteella päällystetty superpehmeä patukka maistuu Ihanan mustikkaiselle. Voi kumpa sen arvot olisivat vaan paremmat! Energiaa siinä ei ole älyttömästi, rasvan määrä on hyvin kohtuullinen (vain 2,5g enemmän kuin vähärasvaisimmassa lakritsipatukassa), mutta ne hiilarit! Niitä onkin sitten ihan urakalla ja mikä pahinta, niistä suurin osa (melkein kolmasosa koko patukasta) on silkkaa sokeria! Toki patukka onkin tarkoitettu palautumiseen heti treenin jälkeen, mutta varmasti parempiakin tuotteita siihen on!

Lopuksi mainittava, että kaiken huomioonottaen oma suosikkini on ehdottomasti Maxim Crispy Brownie!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥