tiistai 13. joulukuuta 2016

Luukku #13 - Lucian päivän kynttilät

Tänään on Lucian päivä, joka on perinteisesti merkinnyt valon tuomista pimeyteen! Mikä toisikaan valoa ja sopisikaan valon päivään paremmin kuin kynttilät? Pistettiinkin kynttiläpaja pystyyn ystäväni kanssa eräänä marraskuisena sunnuntaina ja valoimme oikein urakalla erilaisia kynttilöitä glögin siemailun ohessa. Kynttillöiden valmistus muotteihin on helppoa ja hauskaa puuhaa, mutta hieman varovaisuutta ja tarkkaa sihtiä tarvitaan! 



Tänä vuonna ostimme kynttilämassaa ja sydänlankaa suoraan askarteluliikkeestä sen sijaan, että olisimme käyttäneet vanhoja kynttilänpätkiä (niitä kun ei ollut kertynyt). Otimme kokeiluun kahta erilaista kynttilämassaa: perinteistä steariinia ja parafiinia sisältävää valkoista raetta ja luonnonvalkoista hiutalemuotoista soijavahaa. Kumpaakin myytiin Sinellissä kilon pöniköissä! Muotteina, joihin kynttilät valoimme, toimivat vanhat lasipurkit aina pilttipurkeista pikakahvipurkkeihin! Lopuksi koristelimme purkit vielä erilaisin koristenauhoin ja rusetein, jotka kiinnitimme kätevästi kuumaliimalla. Voisinkin seuraavaksi kertoa koko kynttilänvalmistusprosessin ja kuinka itse olen tykännyt menetellä.



TEE NÄIN:

Kerää sopivia lasipurkkeja ja muita astioita. Valaessa ne täytyy olla ehjiä, puhtaita ja kuivia.

Sulata kynttilämassaa miedolla lämmöllä huonossa (ei ruokakäytössä olevassa) kattilassa

Kaada sulanut massa suppiloa apuna käyttäen valuastioihin. Aina ihan täyteen ei ole se kaunein vaihtoehto!

Mittaa ja leikkaa sopivan pituisia sydänlankoja kynttilöitä varten. Huljuta sydänlanganpätkät kattilassa tilkassa sulaa kynttilämassaa. Nouki ne sitten haarukalla pois ja aseta talouspaperin päälle suoraan jähmettymään.

Kun kynttilöihin on jähmettynyt pinta, voi jähmettyneen sydänlangan tökätä siitä keskeltä läpi, jolloin se jää pystyyn ilman mitään erikoistekniikoita.

Sitten vaan odotellaan, että kynttilät ovat kokonaan jähmettyneet ennen purkkien koristelua!


Huom kokeilun perusteella soijavaha on paljon parempaa käytössä kuin perinteinen steariinia ja parafiinia sisältävä kynttilämassa! Sitä kuluu vähän enemmän kuin tavan kynttilämassaa, sillä se jähmettyy tiiviimmäksi, mutta siitä tulee todella silkkinen ja kermainen lopputulos, eikä kynttilän pintaan tule kuoppaa, kuten steariini + parafiini -massalla lähes poikkeuksetta tulee! Kynttilöiden väristäkin tulee kauniin täyteläisen luonnonvalkoinen, kun tavan massalla väri jää hiukan läpikuultavaksi.

Valoa pimeyteen toivottaa

2 kommenttia :

  1. Naurahdin tuolle "ei ruokakäytössä olevassa kattilassa" -kohdalle... Kanssalukijat, mä korostan tuota kohtaa, kannattaa olla tarkkana! Steariinin aromi ei ole edukseen puurossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahaa voi Minna kun meni keittelemään puuroa mun kynttilöiden sulatuskattilassa :') xD

      Poista

Kiitos kaunis ♥