Aina on toitotettu, että aamupala on päivän tärkein ateria. Sen logiikan ymmärtää, koska siitä saa energiaa päivän starttaamiseen, mutta kuinka tärkeää sen syöminen oikeasti on ja voisiko olla mahdollista, että sen syöminen kannattaisikin jossain tapauksissa jättää väliin?
Aamupalan syömisen hyödyt
Täyttää energiavarastot
Kuten
sanottua, niin käynnistyäkseen kroppa tarvitse energiaa toisin sanoen
ravintoa. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästi paremmin rullaamaan lähtevästä
aamusta, vaan väitetään, että aamupalan myötä elimistö siirtyy yöajan paastotilasta
normaalitilaan, jossa se alkaa kuluttamaan energiaa tehokkaammin.
Äly juoksee
Aivot
tarvitsevat toimiakseen energiaa. Pää ei pelaa yhtä terävästi ilman
riittävää ravintoa. Ajattelu, oppiminen ja töissä suoriutuminen voivat
hankaloitua energian puutteen vuoksi. Varsinkin, jos pitää olla heti
aamusta skarppina, olisi suotavaa antaa aivoille energiaa ravinteikkaan
aamupalan muodossa.
Sortuminen suureen lounaaseen tai naposteluun pienenee
Kun on aamun ollut syömättä, saattaa iskeä kova nälkä ja tulee helposti syötyä joko lounaalla kohtuuttomasti ja/tai tehtyä epäterveellisiä valintoja ruoan laadun suhteen. Myös riski ylimääräiselle napostelulle kasvaa. Kun energiaa on saanut heti aamusta, mahdollistaa se tasaisen energiansaannin, jolloin verensokeri ei pääse heilahtelemaan.
Rytmittää päivän syömiset
Energiansaannin tasaisuus riippuu myös muista tasaisin väliajoin
syödyistä aterioista. Aamupala on hyvä aloitus tälle ravinnon saannin
rytmitykselle. Sen syötyään on helpompi syödä kevyemmin illalla.
Suurin osa päivän aikana saadusta energiasta tulisi saada aamun ja
aamupäivän aikana, sillä energiaa tarvitaan juuri päiväsaikaan, eikä
niinkään yötä vasten. Monesti jos aamulla ei ruoka maistu, saattaa se
kertoa liiallisesta iltasyömisestä, joka ei ole terveellistä kerryttäen
helposti painoa.
Aamupalan syömättä jättämisen hyödyt
Aamupalan syömättä jättäminen on periaatteessa sama asia, kuin pätkäpaasto (intermittent fasting), sillä siitä johtuen keho on ilman ravintoa eli paastoa piedemmän ajan kuin pitämällä ruokavälit lyhyinä ts. syömällä 5-6 kertaa päivässä (mitä monesti suositellaan). Pätkäpaastolla on todettu olevan useita hyvin merkittäviä positiivisia vaikutuksia terveyteen ja kehonkoostumukseen. Sitä voi toteuttaa monessa eri rytmissä, mutta keskityn tässä aamupalan väliin jättämiseen (tai siirtämiseen myöhemmäksi), jonka tulisi aiheuttaa 12-16h paasto vuorokauteen.
Pohjustuksena: nykyihminen eli homo sapiens on ollut
olemassa n. 250 000 vuotta, joista suurimman osan ajasta ruoan saanti on ollut kovin vaihtelevaa. Selvityäkseen
ihmislaji on kehittynyt toimimaan niin, että kun ruokaa on tarjolla paljon,
keho kerää rasvaa ja kasvattaa lihasta, ja niukkoina aikoina käyttää näihin
kudoksiin varastoitua energiaa. Tästä johtuen ravinnon saamattomuus toisin sanoen nälkä (suhteellisen lyhytaikainen) ei suinkaan ole terveydelle haitallista, vaan päinvastoin!
Tehostaa rasvanpolttoa
Ennen päivän ensimmäistä ruokailua kehon glykokeenivarastot (hiilihydraatti) ovat keskimääräistä tyhjemmät, jolloin rasvojen hapetus- eli polttokapasiteetin tehostuu eli elimistö siirtyy käyttämään tehokkaammin rasvaa polttoaineenaan. Tämä hyödyttää varsinkin, jos harrastaa liikuntaa aamuisin ennen aamupalaa. Kovatehoisia treenejä ei kuitenkaan suositella vedettäväksi tyhjällä mahalla, sillä silloin syöminen ja energiansaanti on perusteltua monesta eri syystä (eikä liikunnan rasvaa polttaavat vaikutukset perustu muutenkaan vain suorituksen aikaiseen kulutukseen).
Edistää kehon autofagiaa ts. uudistaa soluja
Paastojaksot edistävät kehoon kertyvien kuolleiden ja vaurioituneiden solujen ja niiden osien autofagiaa eli niiden käyttöä uusien solujen energiana ja rakennusaineina. Tämän prosessin toimimattomuus on yksi pääsyistä joka johtaa ikääntymisen myötä yleistyviin hermorappeumasairauksiin, kuten Alzheimerin, Huntingtonin ja Parkinsonin tautiin (niissä soluihin kertyy vanhoja ja viottuneita soluorganelleja sekä proteiineja, jotka häiritsevät solujen toimintaa).
Tasoittaa energia- ja verensokeritasoja ja parantaa kognitiivisia toimintoja
Toisin,
kuin monesti luullaan, eivät energia-
ja verensokeritasot heittele paastoamisesta johtuen kovinkaan paljoa.
Itse asiassa paastoon tottumisen jälkeen ne pysyvät aiempaa
tasaisempana. Paastoaminen parantaa ruokahalun säätelyä, verensokerin
säätelyä, verisuoniston toimintaa ja hermoston muovautuvuutta. Tämän
myötä keskittymiskyky paranee ja onpa jopa todettu ihmisen olevan
luovempi pienessä nälässä kuin kylläisenä.
Edistää muutenkin monipuolisesti terveyttä
Aamupalan
väliin jättäminen voi tutkimusten perusteella mm. alentaa veren
rasvoja, verenpainetta, tulehdustekijöitä ja oksidatiivista stressiä ja
näin ollen vähentävää sydän- ja verisuonitautien sekä syövän
riskiä. Paastoaminen kiihdyttää myös kasvuhormonin muodostumista.
Helpottaa ruokailujen miettimistä
Aamupalan
pois jättäminen vähentää ateriasuunnittelun tarvetta yhdellä aterialla.
Harvemmin syödessä ei tarvitse pitää huolta useiden ruokailujen
ajankohdista, annosten ravintosisällöistä ja valmistamisesta. Lisäksi
muutaman kerran päivässä syömällä oppii nälänhallintaa ja tuntemaan oman
kehonsa käyttäytymistä. Ja parasta on se, kun syö, saa syödä kunnolla!
Se lisää helposti laihduttajan syömisen mielekkyyttä, kun ei tarvitse
elää kituutusannoksilla.
Kaikki tutkimustulokset eivät ole täysin kiistattomia, sillä joidenkin
tutkimustulosten kesken on voinut olla risteävyyksiä. Lisäksi täytyy
muistaa, että pätkäpaaston hyödyt ovat yksilöllisiä. Pätkäpaasto ei
sovellu, jos syömisikkunan ulkopuolella joutuu kokemaan kovaa fyysistä
rasitusta joko työn tai treenien muodossa. Eikä se tietenkään myöskään kasvuikäisille, raskaanaoleville, imettäville tai diabeetikoille. Pätkäpaaston aloitus voi
tuoda lisästressiä keholle ja siitä syystä sitä ei myöskään suositella
stressistä tai ylirasituksesta kärsiville. Sen aloittaessa tulisi
ravintopuolen olla jo myös ehdottomasti muuten kunnossa.
Lisäksi aamupala kannattaa jättää väliin jos:
On havainnut, että suolisto "herää" myöhään
Joidenkin
ihmisten
elimistön eri osat ikään kuin heräävät eri aikaan. Vaikka aivot olisivat
hereillä, suolisto, jolla oma hermosto (enteerinen
hermosto), ei ole. Tästä syystä monet eivät pysty
syömään pariin tuntiin herättyään ilman epämukavuuden tunnetta tai
välitöntä vessassa vierailun tarvetta. Tällöin aamuisin ei kannata syödä
kiinteää ruokaa, vaan pysyttäytyä nestemäisessä kuten juoda kahvi tai
vain lasi vettä.
Kärsii liikahappoisuudesta tai närästyksestä
Liikahappoisuudesta
tai närästyksestä kärsivälle aamupala ei ole mukava nautittavaa heti
herättyä. Elimistön ja mahanesteiden kannattaa antaa tottua
pystyasentoon ennen ruokailua. Syödessä tulisi lisäksi välttää suuria annoksia
ja huolehtia ruoka-aineiden terveellisyydestä ja mahaystävällisyydestä.
Lisähuomioita paastoamista epäileville:
Joillekin aamupalan väliin jättäminen on helppoa ja
joidenkin elimistö vaatii lyhyen totuttelun uuteen rytmitykseen.
Aamupalan tärkeyttä suitsuttaessa nostetaan esiin usein
ei-kontrolloituja tutkimuksia, joiden mukaan aamupalan väliin jättäminen
on yhteydessä lihavuuteen. Tämä kertoo kuitenkin vain lähinnä siitä,
että aamupalaa nauttivat ihmiset omaavat muuten terveellisemmät
elämäntavat ja syövät yleisesti terveellisemmin kuin sen väliin
jättävät, eikä tutkimukset näin ollen kerro suoraan aamupalan terveellisyydestä.
Kehon menemistä säästöliekille ei tarvitse pätkäpaastossa pelätä
Tutkimusten mukaan kehon aineenvaihdunta alkaa hidastua vasta 60 tunnin
paastoamisen jälkeen ja itseasiassa sen on osoitettu sen sijaan
kiihtyvän 48 tunnin ajan paaston alusta, joten tällaisesta
energiansäästötilasta ei tarvitse huolehtia.
Usein myös sanotaan, että 5-6 kertaa
päivässä syöminen pitää aineenvaihdunnan nopeana. Syöminen toki
kiihdyttää
aineenvaihduntaa hetkellisesti, mutta ruoan terminen efekti riippuu ateriatiheyden sijaan
ravinnon kokonaismäärästä vuorokausitasolla.
Lihasmassan häviäminen on olennainen huolenaihe vasta pidemmissä paastoissa
Paastoaminen aiheuttaa varastoituneiden rasvojen käyttöä energiana ja
jossain vaiheessa elimistö siirtyy ottamaan tätä rasvaa lihaksista sen helppouden
takia. Tähän vaiheeseen siirtymisen ajankohta riippuu edellisten
aterioiden sisällöstä, mutta siihen menee kuitenkin n. 10-30 tuntia
paaston aloitusajankohdasta. Monipuolisesti syövien ei tarvitse siis
ainekaan vuorokauteen huolehtia lihasmassaan kohdistuvista
negatiivisista vaikutuksista. Paastoa edeltävillä aterioilla olisi
parasta tankata proteiinia, rasvaa ja kuitupitoisia ruokia.
Siinä oli sellainen tietopaketti. Loppuunvetona väittäisin, kuten myös monet tutkimukset ovat osoittaneet, ettei pelkästi aamupalan syömisellä tai syömättä jättämisellä ole suurta vaikutusta painon pudottamisessa. Kummassakin on puolensa ja terveysvaikutuksensa. Jokainen voi valita itselleen sopivan ja hyvältä tuntuvan vaihtoehdon huolehtien ennemmin siitä, mitä suuhunsa pistää, kuin siitä, milloin tämä tapahtuu. Jos aamupalan skippaaminen aiheuttaa mainittuja ongelmia, syö aamupala. Jos aamupala ei maistu ja aiheuttaa väsymystä tai vaikeuttaa painonpudotusta omalla kohdalla, jätä se väliin. Kuitenkin pätkäpaastoa suosittelen sen terveysvaikutusten vuoksi ainakin silloin tällöin.
Itse olen aikaisemmin aina syönyt aamupalan. Oikeastaan sängystä nousemiselle on ollut vain yksi houkutus ja se on ollut yllä mainittu. Aamupalan kiilto silmissäni olen aamuisin raahautunut keittiöön. Sanomattakin selvää, että ruokahaluni on aamuisin hyvä eikä minulle aamupalan syöminen tuota mitään hankaluuksia. Heti töihin päästyä tulee kuitenkin nopeasti kova nälkä (vaikka aamupala on runsas puurolautanen raejuustolla ja banaanilla) ja olen jo klo 10 hakemassa maha kurnien välipalaa.
Enää ei ole näin. Pätkäpaasto on astunut kuvioihin. Viimeiseen kahteen kuukauteen en ole syönyt arkisin aamupalaa (paitsi kahvin) kun vasta klo 10 toimistolla (herätys klo 6:30). Edellisenä iltana syön viimeisen aterian n. klo 19-20. Viikonloppuisin tulee herättyä myöhemmin, niin silloin olen taas syönyt aamupalan pian herämisen jälkeen, mutta paastoaikaa tulee kuitenkin kuluneeksi saman verran kuin arkenaki (jos ei mene viikonloppuisin satunnaisesti tapahtuvan iltaherkuttelun puolelle). Tämä on johtanut siihen, että kalorien saantini on vähentynyt, kun yksi aterioista on jätetty kokonaan pois, eikä se ole aiheuttanut mitään epämiellyttäviä fiiliksiä.
Aamuinen syömättämyys ei ole tuottanut ongelmia, kuten napostelua ja ylensyömistä, sillä olen vain siirtänyt aamupalaani myöhemmäksi, enkä aloita päivän aterioita lounaalla vaan sillä kaurapuurolla, jonka koostumus ja annoskoko on aina se sama. En tunne voimattomuutta tai väsymystä enkä varsinkaan kuole nälkään. Sen tunnustan, etten ihan aamusta ole aina täysin skarppina, mutta häiritsevästi se ei ole vaikuttanut työhöni tai mielialaani. En osaa enää kaivata aamupalaa, vaikka nälkä hiipiikin aamun mittaan, mutta koskaan se ei ole kiljuva, vaan ihan miellyttävä. ("jes, kohta saa syödä!") Nälkähän on myös psykologista, eikä pelkästi fyysistä.
Tämän myöhäisen aamupalan jälkeen ateriarytmini on 3-4h, jolloin tulee syötyä 4 kertaa päivässä. Sopiva määrä minulle. Olen tottunut syömään suuria annoksia, josta johtuen usein pienten annosten syöminen jätti jatkuvasti olon tyydyttymättömäksi, jonka johdosta oli koko ajan ärsyttävä pikkunälkä ja mielitekoja tai sitten lautaselle haettiin santsia ja energiaa kertyi liikaa. Tämä nykyinen menettely sen sijaan toimii.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kiitos kaunis ♥