perjantai 27. marraskuuta 2015

Superfoods

Superfoodit ovat yleistyneet ja niitä on saatavilla nykyää kiitettävästi jopa lähikaupoista. Kuitenkaan ne eivät ole uusi keksintö, vaan niitä on käytetty eri kulttuureissa jo satoja (tai jopa tuhansia) vuosia. Kaikki tietävät varmasti, että niissä "super" -liitteestään johtuen täytyy olla jotain perusruokaa tervellisempää. Superfoodeilla tarkoitetaankin ruoka-aineita, joilla ravinnetiheys on erittäin korkea. Se tarkoittaa sitä, että niistä saa vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja tiiviissä muodossa ilman mitään epäluonnollisia aineita tai e-koodeja, sillä superfoodit ovat pääosin villinä kasvavaa puhdasta ravintoa. Itse innostuin niistä kesällä ja tutustuessa tuli "pakko alkaa käyttää" -fiilis, niimpä tuotteita tuli hamstrattua sitten urakalla. Nyt ajattelin valottaa, että mitä nämä hankkimani superfoodit oikein sisältävät, mitkä ovat niiden terveysvaikutukset ja missä niitä voi käyttää.

Huomiona mainittakoon, etten suinkaan käytä kaikkia tuotteita päivittäin

E N E R G I A B O O S T E R I T

ACAI-JAUHE

Mikä: Brasilian Amazonin sademetsässä menestyvän acai-palmun latvassa kasvavista marjoista valmistettu jauhe, joka pursuaa vitamiineja ja tehokasta antioksidanttia antosyaania. Nimensä mukaisesti antosyaani antaa marjoille niiden sinertävän värin ja on olemassa näyttöä, että se ehkäisee tulehduksia, syöpää, neurologisia sairauksia ja diabetesta. Acain on sanottu olevan ravitsevin marja mitä maa päällään kantaa. Se lisää energiaa ja keskittymiskykyä nauttijalleen ja lisäksi tehostaa immuunipuolustusta ja on hyväksi sydämelle, suonille ja lihaksille.
Sisältää: Antosyaania, omega-3, -6- ja -9-rasvahappoja, kuituja, aminohappoja, kasvisteroleja, rautaa, kaliumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, booria, mangaania, A-, C- ja E-vitamiineja, katekiineja, kuitua ja antioksidantteja.
Käyttö: 1 tl-2 rkl/pvä (ei asetettuja rajoituksia). Puuroon, jogurttiin, smoothieihin. Vahva makea mustikkaisen tummasuklainen maku

CAMU CAMU-JAUHE

Mikä: Etelä-Amerikan sademetsissä kasvavan pensasmaisen puun punaisista marjoista valmistettu jauhe. Camu camun marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia (relu gramma jauhetta täyttää päivän saantisuositukset). Tehokkaana antioksidanttina c-vitamiini mm. edistää elimistön immuunijärjestelmän toimintaa ja raudan imeytymistä, vähentää väsymystä, edesauttaa hermoston toimintaa, kollageenin muodostumista ja normaalia energia-aineenvaihduntaa.
Sisältää: C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, rautaa ja fenoleja.
Käyttö: 1/2-1 tl/pvä. Maitotuotteisiin, puuroon ja smoothieihin. Vahva kirpeän hapan maku (vrt. tyrni).

MACA-JAUHE

Mikä: Perun Andeilla kasvava sinappikasveihin kuuluva juurikasvi (toiselta nimeltään andienkrassi), joka tunnetaan parhaiten sen suorituskyvyn ja elinvoimaisuuden lisäämisestä. Se on hyvin voimakas adaptogeeni, joka auttaa kehoa selviytymään haastavista olosuhteista. Se ikään kuin hakeutuu kehossa sinne, missä on jotakin epätasapainoja korjaten tilannetta. Sitä käytetään stressin lievittämiseen ja parantamaan urheilusuorituksia. Se parantaa kehon immuunipuolustuksen toimintaa vaikuttamalla kateenkorvaa, joka on rintaontelossa sijaitseva rauhanen.
Sisältää: Aminohappoja, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rautaa, jodia, piitä, mangaania, kuparia, kasvisteroleja ja sekundäärimetaboliitteja (esim. alkaloideja, tanniineja ja saponiinejä).
Käyttö: 1 tl–4 rkl/pvä. Käyttö aloitettava vähitellen, alussa max 1tl/pvä. Lisäksi käytöstä tulisi pitää viikko kuukautta kohden taukoa, jotta macan teho säilyy. Smoothieihin, lämpimiin juomiin, puuroihin, raakasuklaaseen. Maku vähän sinappimaisen tunkkainen ja mallasmainen.


K E H O N S U O J E L I J A T

MSM-JAUHE

Mikä: Lyhenne MSM tulee sanasta metyylisulfonyylimetaani, joka on rikkiyhdiste, jota esiintyy ihmiskehossa luontaisesti. MSM vaikuttaa mm. ihon, hiusten, kynsien, sidekudosten ja nivelten terveyden ylläpitämiseen. Sillä on myös positiivisa vaikutuksia elimistön entsyymi- ja hormonitoimintaan ja lisäksi se vahvistaa immuunijärjestelmää. MSM vaikuttaa kollageeni-proteiinin muodostumiseen nopeuttaen lihasvammojen paranemista ja lievittäen lihasarkuutta.

Sisältää: Metyylisulfonyylimetaania.
Käyttö:  Päivitäisessä käytössä 1/2-2tl/pvä. Sekoitettuna veteen tai mehuun. Mieluiten nautittuna c-vitamiinipitoisen ruoan (marjat, sitrukset, camu camu) kanssa, jolloin MSM:n teho nousee. Hieman kitkerä maku.

PAKURIJAUHE

Mikä: Useilla varttuneilla lehtipuilla esiintyvästä pikimustasta lahottajasienestä, pakurikäävästä, valmistettua jauhetta. Sota-ajan Suomessa pakurista on keitetty kahvin korvikkeeksi ns. tikka-teetä. Pakurikääpä on antioksidanttipitoisimpia elintarvikkeita ja sen sisältämät antioksidantit ovat erittäin tehokkaita estäen haitallisia hapettumisreaktioita elimistössä. Pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, joka sisältää lukuisia terveyttä edistäviä ainesosia. Pakurikääpä sisältää mm. betuliini-nimistä yhdistettä (myös koivun mahlassa), jolla on mikrobeja tappava vaikutus ja sen uskotaan vaikuttavan myös kolesteroliin alentavasti. Pakurikääpä sisältää myös esimerkiksi polysakkarideja (pitkäketjuinen sokeriyhdiste), jotka tehostavat immuunipuolustuksen toimintaa, hillitsevät tulehdusta ja tappavat jopa syöpäsoluja. Sitä on käytetty kansanlääkinnällisesti mm. väsymyksen hoitoon, mahavaivoihin, hengitystie- ja ientulehduksiin sekä naarmuihin ja ihottumiin.
Sisältää: Betuliinia, vitamiineja, kivennäsiaineita, fenoleita, steroleita, triterpeenejä, liukoisia lingiinejä ja polysakkarideja.
Käyttö: 2-4 kupillista/pvä. Haudutetaan pakuriteeksi, jota voi juoda sellaisenaan, lisätä kahviin, teehen tai keittoon. Itseltäni löytyy pikapakurijauhetta, jonka voi suoraan sekoittaa juomaksi veteen ilman erillisiä keittämistä ja siivilöintiä (1/2 tl kupilliseen).Ei suositella diabeetikoille tai käytettävän samanaikaisesti antibioottien kanssa. Maku (pikapakurissa) hieman kitkerä, mutta pehmeä, aika kahvimainen.

SPIRULINA

Mikä: Erittäin ravinnerikos makeanveden levä, jolla on voimaannuttuva vaikutus, Spirulina on täynnä antioksidantteja ja sillä onkin havaittu antioksidatiivisia ja tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Lisäksi sen sinivihreä pigmentti suojaa soluja UV-säteilyltä. Spirulina on yksi maailman proteiinipitoisimmista aineista ja sen proteiini esiintyy tehokkaimmin hyödynnettävissä olevassa muodossa (375% enemmän kuin lihassa tai tofussa) ja lisäksi sen rauta-, kalsium-, beetakaroteeni- ja fytoravinnepitoisuudet ovat huipussaan. Suuret määrät spirulinan rikkipitoisia aminohappoja sekä harvinainen fykosyaniini -niminen polypeptidi auttavat maksaa ja hermostoa puhdistamaan haitallisia myrkkyjä ja raskasmetalleja kehosta.
Sisältää: Proteiinia, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, A-, E-, K-vitamiineja, beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, rikkiä, seleeniä, polypeptidejä, gammalinoleenihappoja (GLA) ja välttämättömiä rasvahappoja.
Käyttö: n. 6-10g/pvä. Niellään veden kera. Jauhetta voi käyttää sekoitettuna johonkin nesteeseen tai vaikka vihersmoothieen. Maku: Hyi helvetti! Ostqa tabletteja! :D

ALOE VERA

Mikä: Aaloe-sukuun kuuluva mehikasvi, jonka lehdet sisältävät yli 99% vettä, vaikka sisus onkin geelimäinen. Aloe vera (nimenomaan lääkealoe) on terveysvaikutuksineen monikäyttöinen, sillä sen sisustaa käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti moniin eri vaivoihin, mutta keskityn tässä sen hyötyihin sisäisesti käytettynä. Hyvälaatuisessa aloe verassa on yli 200 vaikuttavaa ainetta, jotka kaikki ovat tärkeitä ihmisen elimistölle. Aloe vera tasapainottaa elimistön epätasapainotiloja (bakteeritasapaino, happo-emästasapaino) ja sen kasvikemikaalit (mm. asemannaani) työskentelevät yhdessä ravintoaineiden kanssa pitäen suoliston ja vastustuskyvyn kunnossa. Se lisää myös ravintoaineiden ilmeytymistä. Lisäksi siinä on salisyylihappoa, joka lievittää särkyä sekä tulehdusta sekä saponiineja, jotka tekevät siitä antiseptisen.

Sisältää: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B12-, C- ja E-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, kuparia, rautaa ja sinkkiä sekä aminohappoja ja entsyymejä.
Käyttö: 30-50 ml/pvä tyhjään vatsaan, mieluiten aamuisin. Aloe veraa löytyy markkinoilta niin syötävänä geelinä kuin juotavina nesteinä. Sitä on saatavilla lähes 100%:lla aloe vera-pitoisuudella sekä sekoitettuna muihin aineisiin. Itse olen käyttänyt lähinnä vesipohjaista versiota, jossa on mukana gingsengiä, tee- ja kamomillauutetta sekä vähän fruktoosia. Maku vaihtelee valmisteittain, mutta yleisesti raikas, kaktusmainen, joskus kitkerä.

RAAKAKAAKAO

Mikä: Luonnostaan trooppisessa Amerikassa kasvavan kaakaopuun hedelmien sisällä olevat kaakaopavut ja niistä tehdyt valmisteet. Raakakaakaon painosta noin 10% on antioksidantteja, jotka estävät kehossa tapahtuvia haitallisia hapettumisreaktioita. Se sisältää lisäksi yli 1200 terveydelle edullista ainesosaa. Raakakaakaon sisältämät anandamiini-, serotoniini- ja dopamiini -nimiset välittäjäaineet aktivoivat aivoissa mielihyvää aistivia reseptoreita. Se sisältää myös teobromiinia, jolla on virkistäviä ja energiaa antavia vaikutuksia, joten raaka-kaakao nostaa mielialaa luonnollisella tavalla.

Sisältää: Antioksidantteja, E- ja C-vitamiineja, magnesiumia, rautaa, kromia, mangaania, sinkkiä, rikkiä, kuparia, anandamiinia, fenyylietyyliamiinia, serotoniinia, dopamiinia, teobromiinia ja kuitua.
Käyttö: 15-50g/pvä. Raakakaakaoo löytyy niin jauheena, rouheena, nibseinä kuin kokonaisina kaakaopapuinakin. Sopii leivontaan, naposteltavaksi tai lisänä puuroon, jogurttiin, mysliin tai smoothieihin. Maultaan hyvin kitkerä ja karvas. Tarvitsee mielestäni ehdottomasti pehmennystä/makeutusta!



H Y V Ä N  R A S V A N  L Ä H T E E T

KOOKOSÖLJY

Mikä: Tropiikissa kasvavasta kookospalmun kookospähkinän lihasta puristettavaa öljyä. Huoneenlämmössä kookosöljy on kiinteää (25 asteeseen asti). Kookosöljy (kylmäpuristettu, luomu - ei GMO, raffinoitu, valkaistu tai kovetettu) sisältää keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka kiihdyttävät kehon aineenvaihduntaa auttaen polttamaan rasvaa. Kookosöljyn käyttö on siis oiva apu laihduttajille, ruoansulatusongelmista kärsiville sekä niille, joilla on hidas aineenvaihdunta (ilmoittaudun!). Tämä perustuu siihen, että keho pystyy käyttämään keskipitkiä rasvahappoja energianlähteenään, vaikka saatavilla olisi runsaasti glukoosia (verensokeri), sillä rasvahapot muuttuvat maksassa nopeasti ketoneiksi (jotka aiheuttavat ketoosia). Yli 90 % kookosöljyn rasvahapoista on raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat harvinaisia ja tärkeitä rakennusaineita soluille. Kokonaisuudessaan rasvahapoista 50% on lauriinia, joka on antibakteerista (bakteereja tuhoavia), antiviraalista (viruksia tuhoavia) sekä antifungaalista (sieniä tuhoavia) ja näin ollen se ehkäisee tehokkaasti tulahduksia ja parantaa immuniteettiä.
Sisältää: Lauriinihappoa, myristiinihappoa, palmitiinihappoa, öljyhappoa, linoleenihappoa. oktaanihappoa, dekaanihappoa.
Käyttö: 3-4rkl/pvä. Korvaamaan muut rasvat ruoanlaitossa, paistamiseen, leivontaan, smoothieihin ja puuroon. Maku kookokselle tyypillinen.

MCT-ÖLJY

Mikä: Kookosöljystä valmistettua "tiivistettyä öljyä", jonka lyhenne MCT tulee sanoista Medium Chain Triglycerides eli se sisältää vain ainoastaan keskipitkiä rasvahappoja. Sen sisältämät kapryylihappo ja kapriinihappo ovat aivojen ja suoliston kannalta hyvin tärkeitä rasvahappoja. Nämä keskipitkät rasvahapot imeytyvät elimistöön muita rasvahappoja helpommin, mutta eivät varastoidu, vaan maksa käyttää ne suoraan energiana. MCT-öljy on siis termogeeninen rasva-aineenvaihduntaa tukeva energianlähde, joka antaa energiaa nopeasti, mutta pitkäkestoisesti.

Sisältää: Vain tyydyttyneitä rasvahappoja: kapryylihappoa, kapriinihappoa, kapronihappoa ja lauriinihappoa.
Käyttö: 1 rkl 1-3 kertaa/pvä. Käyttö kannattaa aloittaa vähitellen, alussa max 1tl/pvä. Sopii mihin tahansa ruokaan tai juomaan, mutta ei kestä kuumennusta (yli 160 asteessa kemiallinen rakenne hajoaa). Mauton ja hajuton.
Huom! Jos MCT-öljy sisältää öljypalmun ydinöljyä, niin tuottajalla tulisi olla RSPO:n sertifikaatti öljypalmun eettisen käytön takaamiseksi!

CHIA-SIEMENET

Mikä: Chia on mintun sukuun kuuluva yrttikasvi, jota kasvaa luonnonvaraisen Meksikossa ja Guatemalassa. Sen siemenet ovat tunnettuja ravintorikkaudestaan kuten kuidun (40%), proteiinin (20%), vitamiinien, antioksidanttien ja hyvän rasvahappokoostumuksensa (yli 60% rasvojen kokonaismäärästä omega-3:sta ja omega-6 optimaalisessa suhteessa omega-3:een nähden) johdosta.

Sisältää: Omega-3-rasvahappoja, proteiinia, kuitua, antioksidantteja, A-, B1-, B2-, ja B3-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, sinkkiä ja muita mineraaleja.
Käyttö: 1–4 rkl/pvä. Chia-siemenet kannattaa liottaa, koska ne sitovat itseensä nestettä jopa yli 10-kertaisen määrän. Toimivat sekoitettuina veteen, mehuun, jugurttiin, smoothiehin, puuroihin yms. Voi käyttää myös leivonnassa. Chiageeli syntyy kun lisää 1 osaan siemeniä 9 osaa nestettä ja antaa imeytyä jääkaapissa kunnes koostumus geelimäistä (15-60 min). Itsessään mauton, kannattaa maustaa esim. kanelilla tai vanilialla.

SOIJALESITIINIRAE

Mikä: Tämän terveysvaikutuksista on kiistelty. Esittelen sen kuitenkin. Lesitiiniä eristetään kasveista, pääasiassa soijakasvista, ja eläimistä, kananmunien keltuaisesta tai eläinten (sika, nauta, poro) (sika, nauta, poro) aivoista, selkäytimestä ja keuhkoista. Eniten käytetty on soijalesitiini jota myydään 100% soijalesitiinirae muodossa. Lesitiinit ovat luontaisia emulgoijia, eli ne saavat rasvan ja veden yhdistymään, joten niitä käytetään paljon elintarviketeollisuudessa. Sen sijaan soijalesitiinillä (valkaisematon, geenimuuntelematon) on ihan terveysvaikutuksiakin. Se on elimistölle välttämätön aine ja sen luonnollinen rasvarakenne koostuu aineista (fosfolipidit),joita aivot ja muutenkin solut käyttävät rakennusaineinaan. Soijalesitiinissä on muutenkin runsaasti elimistölle välttämättömiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Se parantaa myös kehon rasva-aineenvaihduntaa ollen sitä ohjaavien prostaglandiinien lähtöaine. Se parantaa myös muistia, lisää oppimis- ja keskittymiskykyä, vahvistaa hermostoa ja suojelee maksaa.

Sisältää: Fosfatidyylikoliinia, fosfatidyylietanoliamiinia, fosfatidyyli-inositolia, glykolipidejä, sfingomyeliinia, fosfatidihappoa.
Käyttö: 2-3 tl/pvä. Ripoteltuna rahkan, viilin, jogurtin tai puuron päälle. Mauton, mutta tuntuma pehmeä ja rasvainen.


S U O L A I N E N  L I S Ä

HIMALAJAN RUUSUSUOLA

Mikä: Käsittelemätöntä suolaa, jossa on kaikki mineraalit tallella. Ruususuola on väriltään punertavaa, joka kertoo rauta- ja magnaanipitoisuudesta. (tavallinen ruokasuola aiheuttaa runsaasti käytettynä verenpaineen nousua, turvotusta ja on teollisen käsittelyn vuoksi mineraaliköyhää.) 
Sisältää: Yli 80 alkuainetta muun muassa natrium-kloridia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, mangaania ja fosforia.
Kuinka käyttää: Korvaamaan tavallinen ruokasuola. Maku aromikkaampi kuin tavan suolassa!



2 kommenttia :

  1. Hei, tässä oli hyviä vinkkejä! :-) Ja muutenkin kiva blogi sulla!

    VastaaPoista

Kiitos kaunis ♥