perjantai 14. lokakuuta 2016

Pumpkin season


Ennen mun dietin alkua kerkesin leipomaan ihan rehellisen epäterveellisiä (mutta sielua ravitsevia) sokerilla ja vehnällä höystettyjä korvapuusteja! Tein kokeiluna hyvin syksyisen ratkaisun ja maustoin puustini kanelin ja voin sijaan kurpitsasoseella ja maustamattomalla tuorejuustolla. Kurpitsasoseen maustoin vielä pumpkin spice -mausteseoksella.

Ja lopputulos? Yhdistelmä toimi loistavasti! Pullista tuli todella maukkaita ja meheviä - mutta valitettavan rumia (kaulitsin taikinan liian ohueksi ja unohdin voidella puustit... tosiaan pullaa ei tule leivottua kovin usein :D). Siksi niistä ei täällä tänään olekaan kuvia, mutta sen sijaan ajattelin vinkata kurpitsan käytöstä leivonnassa yleensä!

Amerikkailaisesta syysleivonnasta tuttu kurpitsan käyttö on alkanut nostaa päätään täällä Suomessakin! Reseptiikkaa löytyy aina perinteisestä kurpitsapiirakasta eli pumpkin piesta torttuihin, muffineihin, leipiin, kakkuihin jne. Myös tuotevalikoima kurpitsakauden ympärillä on hyvin laaja ja kurpitsaisilla tuotteilla on suuret markkinat. Valitettavasti näin ei ole kuitenkaan Suomessa, joten pari vinkkiä kurpitsaleipomusten mahdollistamiseen voisi olla kohdallaan!

Ensinnäkin kokonaisen kurpitsan ostaminen ja soseuttaminen itse on yksi vaihtoehto, sillä talvikurpitsoja on tähän vuodenaikaan hyvin saatavilla varsinkin suuremmista kaupoista. Leivontaan kannattaa valita makeaa lajiketta oleva pieni/keskikokoinen kokoonsa nähden painava kiinteäpintainen kurpitsa, jonka kuori on tasaisen kirkkaanoranssi, jotta sen hedelmäliha on koostumukseltaan sopivaa. Noin 2 kiloa painavasta kurpitsasta saa sosetta n. 4 desilitraa. Soseuttamisprosessin voi aloittaa muutamalla eri keinolla: Kurpitsan voi joko paistaa tai keittää. 

Kummin tahansa, ensin kurpitsa puolitetaan ja siitä poistetaan varsi sekä kaavitaan siemenet ja niitä ympäröivä höttö pois lusikalla. (Siemenet kannattaa säästää paahdettavaksi!) Paistettaessa kurpitsan puolikkaat laitetaan leikkauspinta alaspäin foliolla peitettyyn paistoastiaan ja pistetään uuniin 190 asteeseen noin puoleksitoista tunniksi tai kunnes ovat kypsiä. Toinen nopeampi mutta vaivalloisempi tapa on pilkkoa kurpitsa (ilman kuoria!) kuutioiksi ja keittää paloja vedessä kunnes ovat pehmenneet. Kummassakin tapauksessa kurpitsojen tulisi antaa jäähtyä ennen soseuttamista. Uunissa kypsytetyistä kurpitsan puolikkaista hedelmälihan saa kaavittua helposti irti lusikalla. Kuutiot tai kaavitun kurpitsamassan voi soseuttaa esim. tehosekoittimella sileäksi pyreeksi, jolloin massa on valmista käytettäväksi leivonnassa.

Jos kuitenkin haluaa päästä helpommalla, eikä halua ostaa kokonaista kurpitsaa, myydään valmista kurpitsasosetta myös tölkissä. Mississippi Belle -merkkiset Pure Pumpkin tölkit kuuluvat ainakin Kampin K-Supermarketin valikoimaan. Niissä on 100% kurpitsaa eikä ne siis sisällä mitään mausteita. Herää siis kysymys mistäs tätä kuuluisaa pumpkin spice maustetta sitten saa, kun ei tahdo löytyä minkään kaupan hyllystä?


Pumpkin spice mausteseoksen voi tehdä helposti itse kotona! Siihenhän tulee jauhettuna kanelia, inkivääriä, neilikkaa, muskottipähkinää ja myös maustepippuria voi laittaa. Omaan mausteseokseeni en sitä tosin lisännyt. Pitoisuudet vaihtelevat tuotteittain, mutta maistuvan ja sopivan tasapainoisen seoksen sain, kun tein seuraavan ohjeen mukaan: 

KURPITSAMAUSTE

2 tl kanelia (luomu ceylon)
1 tl neilikkaa
1 tl muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä

Eri mausteiden määriä voi tietenkin muunnella omien mieltymysten mukaan. Ohjeella syntynyt kurpitsamauste riitti hyvin korvapuustien maustamiseen, mutta mausteseoksen kokonaismäärää voi helposti lisätä tai vähentää tarpeensa mukaan.


Ihanaa viikonloppua kaikille ja eikun leipomaan! :)


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥