Ennen mun dietin alkua kerkesin leipomaan ihan rehellisen
epäterveellisiä (mutta sielua ravitsevia) sokerilla ja vehnällä höystettyjä
korvapuusteja! Tein kokeiluna hyvin syksyisen ratkaisun ja maustoin
puustini kanelin ja voin sijaan kurpitsasoseella ja maustamattomalla
tuorejuustolla. Kurpitsasoseen maustoin vielä pumpkin spice
-mausteseoksella.
Ja lopputulos? Yhdistelmä toimi loistavasti! Pullista
tuli todella maukkaita ja meheviä - mutta valitettavan rumia (kaulitsin taikinan liian ohueksi ja unohdin voidella puustit... tosiaan pullaa ei tule leivottua kovin usein :D). Siksi niistä ei täällä tänään olekaan kuvia, mutta
sen sijaan ajattelin vinkata kurpitsan käytöstä leivonnassa yleensä!
Amerikkailaisesta syysleivonnasta tuttu kurpitsan käyttö on
alkanut nostaa päätään täällä Suomessakin! Reseptiikkaa löytyy aina
perinteisestä kurpitsapiirakasta eli pumpkin piesta torttuihin, muffineihin,
leipiin, kakkuihin jne. Myös tuotevalikoima kurpitsakauden ympärillä on
hyvin laaja ja kurpitsaisilla tuotteilla on suuret markkinat. Valitettavasti
näin ei ole kuitenkaan Suomessa, joten pari vinkkiä kurpitsaleipomusten
mahdollistamiseen voisi olla kohdallaan!
Ensinnäkin kokonaisen kurpitsan ostaminen ja soseuttaminen itse on yksi
vaihtoehto, sillä talvikurpitsoja on tähän vuodenaikaan hyvin saatavilla varsinkin suuremmista
kaupoista. Leivontaan kannattaa valita makeaa lajiketta oleva pieni/keskikokoinen kokoonsa nähden painava kiinteäpintainen kurpitsa, jonka kuori on tasaisen kirkkaanoranssi, jotta sen hedelmäliha on koostumukseltaan sopivaa. Noin 2 kiloa painavasta kurpitsasta saa sosetta n. 4
desilitraa. Soseuttamisprosessin voi aloittaa muutamalla eri keinolla: Kurpitsan voi joko paistaa tai keittää.
Kummin tahansa, ensin kurpitsa puolitetaan ja siitä
poistetaan varsi sekä kaavitaan siemenet ja niitä ympäröivä höttö pois
lusikalla. (Siemenet kannattaa säästää paahdettavaksi!) Paistettaessa
kurpitsan puolikkaat laitetaan leikkauspinta alaspäin foliolla peitettyyn
paistoastiaan ja pistetään uuniin 190 asteeseen noin puoleksitoista tunniksi
tai kunnes ovat kypsiä. Toinen nopeampi mutta vaivalloisempi tapa on pilkkoa
kurpitsa (ilman kuoria!) kuutioiksi ja keittää paloja vedessä kunnes ovat
pehmenneet. Kummassakin tapauksessa kurpitsojen tulisi antaa jäähtyä ennen
soseuttamista. Uunissa kypsytetyistä kurpitsan puolikkaista hedelmälihan saa
kaavittua helposti irti lusikalla. Kuutiot tai kaavitun kurpitsamassan voi
soseuttaa esim. tehosekoittimella sileäksi pyreeksi, jolloin massa on valmista
käytettäväksi leivonnassa.
Jos kuitenkin haluaa päästä helpommalla, eikä halua ostaa
kokonaista kurpitsaa, myydään valmista kurpitsasosetta myös tölkissä. Mississippi
Belle -merkkiset Pure Pumpkin tölkit kuuluvat ainakin Kampin
K-Supermarketin valikoimaan. Niissä on 100% kurpitsaa eikä ne siis
sisällä mitään mausteita. Herää siis kysymys mistäs tätä kuuluisaa pumpkin
spice maustetta sitten saa, kun ei tahdo löytyä minkään kaupan hyllystä?
Pumpkin spice mausteseoksen voi tehdä helposti itse
kotona! Siihenhän tulee jauhettuna kanelia, inkivääriä, neilikkaa,
muskottipähkinää ja myös maustepippuria voi laittaa. Omaan
mausteseokseeni en sitä tosin lisännyt. Pitoisuudet vaihtelevat tuotteittain,
mutta maistuvan ja sopivan tasapainoisen seoksen sain, kun tein seuraavan
ohjeen mukaan:
KURPITSAMAUSTE
2 tl kanelia (luomu ceylon)
1 tl neilikkaa
1 tl muskottipähkinää
0,5 tl inkivääriä
Eri mausteiden määriä voi tietenkin muunnella omien
mieltymysten mukaan. Ohjeella syntynyt kurpitsamauste riitti hyvin
korvapuustien maustamiseen, mutta mausteseoksen kokonaismäärää voi helposti
lisätä tai vähentää tarpeensa mukaan.
Ihanaa viikonloppua kaikille ja eikun leipomaan! :)
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kiitos kaunis ♥