torstai 14. huhtikuuta 2016

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Suunnitelmallisuus, organisointi, järjestelmällisyys - vahvuuksiani, joita äitini ei ennen varmasti uskonut olevan olemassakaan. Ne helpottavat arkea, mutta toisaalta voivat aiheuttaa pettymyksiä, kun kaikki ei menekkään niin kuin on suunnitellut. Joskin stressiä ja pahaa mieltä olisi paljon enemmän, jos mitään ei olisi suunnitellut etukäteen. Mielestäni arjesta ja elämästä yleensäkin saa paljon mukavammin rullaavan organisoimalla asioita.

Siitä tulikin ajatus koota muutamia käytännönvinkkejä, joilla saa organisoitua elämää, parannettua käytäntöjä, muistettua asioita paremmin ja esimerkiksi vähennettyä myöhästelyä.

1. Kirjoita listoja
Asioiden muistamista helpottaa huomattavasti, kun ne on kirjoitettuna ylös. Puhelimen muistio on tähän oikein oiva paikka, sillä puhelin on yleensä aina mukana. Listoja kannattaa olla erilaisia, jotta niistä on helppo tarkastaa erikseen päivän askareet, selvitettävät asiat, ostettavat tuotteet jne. Sieltä sitten pyyhkii pois merkintöjä sitä mukaan kun hommia on hoidettu. Se on muuten aina yhtä palkitsevaa!

Itselläni on perinteinen to do -lista, jonka olen jaotellut akuutteihin ja vähemmän kiirellisiin hoidettaviin. Lisäksi on tietenkin ostoslista, jossa erikseen  on esim. ruokatarvikkeet, kosmetiikka ja tavarat. Sitten on vielä erikseen ostoslista niitä tuotteita varten, jotka haluan ostaa, mutta en ole vielä löytänyt. Tämä to hunt -lista sisältää mm. tiettyjä vaatteita ja sisustusratkaisuja. Myös pakkauslista on hyvä olla olemassa jokaisella, sillä sieltä voi helposti tarkistaa mitä matkalle tulisi ottaa mukaan kirjoittamatta listaa joka kerta erikseen. Lisäksi ainakin omaa elämääni helpottaa lista, johon kirjaan ylös kaikkea mahdollista, kuten esimerkiksi ihmisten suositteluja, ravintoloita, joissa haluan käydä, hyväksi havaittuja palveluja jne. siltä varalta, että jos tietoa tarvitsee jatkossa, ei päätä tarvitse vaivata sen enempää - kun vain katsoo listasta.

2. Järjestä viikottaiset rutiinit eri päiville
Mitä ikinä toistuvaan viikottaiseen ohjelmaan kuuluukin, jaottele ne eri päiville, niin ei tarvitse pitkin viikkoa arpoa, minkä homman hoitaa milloinkin ja kaikki tulee varmasti tehtyä. Jos tehtävät ovat kertaluontoisia, voi suunnitelman miettiä aina sunnuntaina seuraavalle viikolle valmiiksi. Tietenkään suunnitelmista ei kannata tehdä liian tiukkoja, jotta aika varmasti riittää ja jää joustovaraa esim. yllättävien menojen ilmaantuessa. Myös asiat, jotka pitää tehdä tietyin aikavälein, kannattaa tehdä aina samana viikonpäivänä tai esim. kuukauden ensimmäinen maanantai, jottei aikaväleistä tule turhan liukuvia. Hyvä esimerkki omasta elämästäni on varata aina tietty päivä koiran kynsien leikkaukseen.

3. Suunnittele ajankäyttö ja siirtymiin kuluva aika
Ei tietenkään tarvitse jokaisen minuutin käyttöä miettiä etukäteen, mutta kokemuksella ihmisillä on usein turhan optimistinen kuva ajankulusta ja sitten tuleekin kiire ja ollaan myöhässä. Itselläni ei todellakaan ole varsinkaan vapaapäivinä ohjelmaa joka tunnille, mutta jos päiväohjelmani sisältää liikkumista paikasta toiseen, katson aina reittioppaasta reitit ja niihin kuluvan ajan etukäteen siten, ette kerkeän joka paikkaan kun pitääkin. Reittioppaaseen on hyvä laittaa aina lähtömuistutus valmistautumiseen menevä aika ennen kuin täytyy olla ulkona ovesta, niin siihen saakka saa olla ihan rauhassa, eikä tarvitse stressata lähtemistä.

4. Laita muistutuksia
Mitä ikinä pitääkään muistaa, muistaa kännykkään ohjelmoitu muistutus sen taatusti paremmin kuin sinä. Oli kyse sitten hammaslääkäristä kolmen kuukauden päästä tai seuraavana aamuna jääkaapista otettavista eväistä, on muistutus paikallaan, niin ei ainekaan pääse harmillisesti unohtumaan. Monesti huomaan illalla miettiväni mitä kaikkea pitää aamulla muistaa tehdä ja sen seurauksena on vaikea saada unen päästä kiinni. Ratkaisu: muistutus puhelimeen ja rauhallisin mielin pää tyynyyn.

5. Pakkaa valmiiksi illalla
Aamut ovat paljon tehokkaampia ja saa nukkua pitempää, kun on illalla valmiiksi valinnut seuraavan päivän vaatteet, tehnyt mahdollisesti eväät ja pakannut laukkuihin kaiken tarvittavan. Itselläni työreissu pitää sisällään lähes poikkeuksetta visiitin salilla ja monesti koirakin lähtee mukaan, joten mukaan otettavaa tavaraa on paljon.

6. Paikka kaikella, kaikki paikalla
Mummillani oli aina tapana sanoa minulle noin. Eli mitä ikinä teetkin, laita siihen tarvitut tavarat heti käytön jälkeen takaisin paikalleen ja siivoa muutenkin jälkesi. Ehkä vähän ärsyttävää, mutta vielä ärsyttävämpää on se kaaos, joka syntyy nopeasti "ihan tyhjästä", ja vaatiikin sitten suuria voimavaroja - niin henkisiä kuin fyysisiä - ja vie aikaa. Kun opettelee toimimaan "jälkiä jättämättä", tekee todellisuudessa itselleen palveluksen.

7. Tee kerralla kunnolla
Tämä pätee moneenkin asiaan. Hoida askare tai työtehtävä kerralla pois päiväjärjestyksestä, sillä pätkittäin tekeminen vie enemmän aikaa, koska aloittaminen ja perehtyminen ottaa joka kerta oman aikansa. Kerralla kunnolla tehtyä ei tarvitse myöskään murehtia tai korjailla myöhemmin. Sovella ajattelua myös esim. ruokaostoksiin: osta kerralla kaikki tarvittava, niin ei tarvitse pistäytyä jatkuvasti kaupassa, ja tee kerralla iso satsi ruokaa, niin ei tarvitse kuluttaa aikaa ruoanlaittoon pitkin viikkoa.

ja lopuksi:

8. Sano välillä ei ja delegoi mahdollisuuksien mukaan
Pitää välillä miettiä mikä sitä elämässä onkaan mielekästä ja mitä kaikkea sinun täytyy tehdä ja mistä on mahdollista karsia. Välillä on ihan hyvä sanoa ei. Jos tehtävälista silti venyy pitkäksi kannattaa osaa siitä koettaa delegoida osallisille. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, varsinkaan jos taloudessa asuu muitakin.



Loppupeleissä ei maailma kaadu jos pyykkipino huojuu ja joka paikkaan saa juosta pää kolmantena jalkana, joskaan ei se pitemmän päälle varmasti mukavaakaan ole. Toivottavasti näistä vinkeistä oli jollekkin jotakin hyötyä! :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥