keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kehonkoostumusmittaus

Mietin, että voinko mä nyt oikeasti julkaista kehonkoohtumukseni blogissani? No miksipä en, tuskin kukaan mua sen takia tuomitsee. Kehitettävää on, eikä tämä ole mikään kerskunnan aihe. Saapahan tulokset puitua ja ylös itselle, niin on kehitystä helpompi sitten seuratakin.

Sattuipa siis niin hyvin kahden viikon dietin jälkeiselle päivälle, että Elielin Elixiassa tarjottiin ilmaista kehonkoostumusmittausta! Minähän menin heti innoissani ja jännittyneenä ottamaan faktat vastaan. Olin aikaisemmin käynyt kehonkoostumusmittauksessa vuonna 2013 syksyllä. Kuvittelin lukemien olevan suht samoissa, joskin muistelin, että olin silloin hoikemmassa kunnossa. Silloin mittauksesta sai tarkat tulokset kuitille mukaan. Kuitti on mulla vieläkin tallessa, niimpä on kiva verrata tuloksia keskenään.

Nytkin mittaus tehtiin samalla, tai ainakin saman merkkisellä, Tanitan kehonkoostumusmittauslaitteella, jossa on ne käsikahvat. Tulokset tosin näki vain näytöltä. Mittauksen ajankohta oli kummallakin kerralla ilta-aikaan, joskin viimeisimmän mittauksen kohdalla olin juuri tullut hikijumpasta toisin kuin ensimmäisellä kerralla. Kehonkoostumismittauksessa mitattiin siis kehon lihasmassaa, rasvan määrää, sisäelinrasvaa, nestepitoisuutta (jota en merkannut ylös), lepokulutusta ja tietenkin laskettiin rasvaprosentti sekä BMI.

Tulokseni

(Laitan perään aina vuoden 2013 lukeman vertailun vuoksi)

Paino 52,1kg (51,4kg)

Rasvaton paino (sis. luut, lihakset, elimet jne.) 40,9kg (39,3kg) mikä on 78,5% (76,5%) painostani (loput rasvaa ja vettä)

Jakauma:
- keskikroppa 23,9kg (22,5kg arvioitu lihasmassa 21,5kg?)
- oikea käsi 1,9kg (1,9kg arvioitu lihasmassa 1,8kg)
- vasen käsi 1,9kg (1,8kg arvioitu lihasmassa 1,7kg)
- vasen jalka 6,5kg (6,6kg arvioitu lihasmassa 6,3kg)
-oikea jalka 6,7kg (6,6kg arvioitu lihasmassa 6,3kg)

Varsinaisen lihasmassan määrään ei saatu tarkkoja vastauksia tällä kertaa, mutta vuonna 2013 prosentuaalinen lihasmassa oli keskivertoa korkeampi ja nyt sitä on tullut lisää, sillä rasvattomien painokilojen määrä on noussut noin 1,6 kilolla. Ihan ok, sillä aloitin salitreenin (selälle, olkapäille ja pakaroille) vasta viime syksynä ja muuten olen mennyt ihan ryhmäliikuntatunneilla enkä ole syönyt lihaskasvua tukien. Oikeastaan koko tämän ajan tarkoituksena on ollut vain laihtua :D

Voimatasot sen sijaan ovat kasvaneet hyvin noista ajoista, vaikka silloinkin olin hyvässä kunnossa ja treenivuosia oli takana about 4. Näköjään tullut lihas on kertynyt keskikroppaan ja siellä epäilemättä selän puolelle. Puoliero jalkojeni lihasmassassa on aika merkittävä ja se on vain kasvanut. Pitää yrittää kovemmin tasoittaa sitä, mutta kun se oikea on niin paljon paremmin hermottunutkin, että se menee pumppiin pelkästi jo tukijalkana.... Vasen käsi on taas ottanut oikeaa ihan hyvin kiinni, joskin vaikka tuossa lukee, että ovat samankokoiset, on oikean lihas kuitenkin todellisuudessa suurempi ja voimakkaampi.

Lepoaineenvaihdunta 1306kcal (1231kcal)

Edelleen todella pieni lukema, johon saa syödä naurettavan vähän, mutta kasvanut kuitenkin 75 kalorilla. Yksi kananmuna päivässä enemmän ;)

Rasvan määrä 9,4kg (12,1kg) ja rasvaprosentti 18% (23,6%)

Rasvan määrä eri osissa:
- keskikroppa 10,4% 2,77kg (17,5% 4,8kg)
- oikea käsi 20,5% 0,48kg (21,9% 0,5kg)
- vasen käsi 21,9% 0,53kg (24,9% 0,6kg)
- oikea jalka 29,5% 2,8kg (31,8% 3,1kg)
- vasen jalka 30,6% 2,82kg (32,4% 3,1kg)


Eli jaloissa on suhteessa eniten rasvaa verrattuna muuhun kroppaan, kuten naisilla yleensäkin. Jalat onkin mun suurimmat kiinteytyskohteet. Lihasta siellä jo onkin reippaasti kokoiselleni, niin nyt vain koitetaan karistaa rasvat pois. Sen sijaan yllätyin kuinka "vähän" mulla oli keskikropassa rasvaa. Kummassakin heikommassa raajassa (vasemman puolen raajat) on myös suhteessa enemmän rasvaa, mutta määrällisesti lukemat on aika tarkasti samat oikealla ja vasemmalla. Vasemmassa kädessä sitä tosin on 50g enemmän kuin oikeassa, mutta se nyt ei ole kovin suuri ero. Muutokset vuoteen 2013 nähden ovat positiivisia, sillä rasvaa on tirissyt joka puolelta, mutta varsinkin keskikroppa on kiristynyt (yli 2kg). Kokonaisuudessaan sitä on lähtenyt 2,7kg ja rasvaprosentti pienentynyt 5,6 %-yksikköä.

Sisäelinrasva 1 (1)

Kyseessä alhaisin taso, joka tyypillinen naisille, kun taas miehille rasva kertyy herkemmin sisäelinten ympärille.

BMI 21,14 (20,9)

Painoindeksi eli BMI on tietenkin noussut, sillä painoa on tullut lisää, kun pituus on luonnollisesti pysynyt samana.

Loppuun vielä todettakoon, että mulla ei ole tuona 2,5 vuoden aikana ollut mitään lihasmassan kasvatus projektia (jos olisi ollut niin ihan pyllylleenhän se olisi mennyt näillä tuloksilla :D), vaan ihan tavallista aktiivista treenailua ja tavoite kiinteytyä. Välillä on mennyt ruokailujen suhteen paremmin ja välillä huonommin. Väliin on mahtunut paljon peruselämää.

Keväällä 2014 kävi vielä niin, että surkastui niin lihakset kuin läskitkin, kun opparin kirjoitusrupeamani tiputti painoani itsestään 5kg. Kuitenkin vuoteen 2013 nähden rasvaa on palanut jonkun verran ja lihasta tullut tilalle. Kunhan saan rasvaprosenttia pienemmäksi ja lihaserottuvuutta paremmaksi, teen päätelmäni siitä tulisiko lihasmassaa koittaa lisätä. Tosin treenaan jatkossakin ihan omaksi ilokseni, sillä urheilu on pääasiassa henkireikä, mutta kannattaahan sitä siinä samalla koittaa näyttää mahdollisimman hyvältä :)


Seuraavan kerran voisin mittauttaa kehonkoostumukseni dietin jälkeen, niin nähdään mihin tuloksiin on päästy!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos kaunis ♥